Veliko prolećno spremanje

Da, da… definitivno nam je proleće tu i ne možete poreći da ne radi svoje kad je buđenje iz zimskog sna u pitanju. Ako ništa drugo, verujem da ste barem dobile želju da raspremite po kući ili kupite nešto novo od garderobe.

A kako je sa kilogramima? Vrvi li nešto u predelu stomaka kada se pomene ova tema? Osim klasične groznice da za leto izgledamo što lepše, možda je još značajnije ako osetite potrebu da i u ovoj oblasti postavite stvari na svoje mesto. Buđenje prirode daje dodatni zamah našem telu, pa priliv energije možemo iskoristiti da počistimo ono što nam nikako ne služi ili nas ne podržava u procesu mršavljenja.

Kao što sam vam pisala u jednom od prethodnih blogova – proleće je možda i najpovoljniji trenutak da se krene u poduhvat zvani mršavljenje! Ako ste propustili, pročitajte Zašto je proleće idealan trenutak za novo, vitko i zdravo telo?

A onda, od zašto hajde da usmerimo fokus na kako pokrenuti tu energiju koja će nas ovog proleća dovesti do našeg zauvek vitkog tela.

Budite spremne za sezonu proleće-leto

Šta radite sa ormarom kada dođe nova sezona? – Presložite, napravite nove kombinacije, zimsko odložite, staro i pocepano bacite…

E pa tako nekako posmatrajte i svoj odnos prema kilaži i procesu mršavljenja. Postavimo parametre za novu sezonu, očistimo ćoškove, zamenimo ustaljene neafirmativne fraze… jednostavno proluftirajmo svoju priču vezanu za kilograme. Sedite same sa sobom, odvojite malo vremena i porazmislite gde same sebe kočite, u čemu se sabotirate, šta biste mogle bolje da organizujete…

U iskrenom razgovoru sa samom sobom dobra ideja skoro pa da je neizbežna, te ne sumnjam da ćete je i dobiti, ali vam prilažem i nekoliko smernica koje mogu da vas inspirišu.

Obratite pažnju na svoje misli i govor

Duboka i široka tema na kojoj su zasnovana razna učenja i zaista ne može se opisati koliko je moguće raditi na njoj, ali… pre nego odemo u filozofiju, hajde da pogledamo šta je ono što možemo da promenimo u kraćem periodu, možda već i danas. Od čega možemo da počnemo?

Recimo, od priče o kilaži. Za početak samo identifikujte šta je ono što govorite u toku dana: koliko sebe grdite, nervirate li se zbog garderobe od prošle godine u koju ne možete da uđete, da li vam ide na živce što su drugi smršali, a vi niste… Koliko puta u toku dana uopšte pričate o kilaži? Dajte sebi vremena i u toku jednog perioda (npr. nedelju dana) samo pratite šta, gde i kada pričate o svojoj kilaži. Možda se pravdate, možda obećavate kako ćete sada konačno smršati ili se uznemirite kada neko pomene pitanje gojaznosti…

Isto možete uraditi i sa svojim mislima. Samo identifikujte koliko puta pomislite – predebela sam, nikad neću smršati, za mene nema nade, niko me nikad neće voleti…

Jednom kada identifikujete ono što mislite i govorite, biće lakše da ove alate okrenete u svoju korist. Pronađite rečenice koje ćete pričati sebi i drugima. Recimo, kada pomislite kako ne možete da smršate neka vam odmah za njom dođe misao – Postoji način da smršam i spremna sam da naučim kako je moguće da ostvarim svoj cilj. Kasnije, kada vam bude lakše da u to poverujete, možete pričati sebi  i afirmacije kao što su – Mršavim brzo, lako i zdravo. Ili Moje vitko telo je moja istina i sa lakoćom dolazim do njega.

Ako vam je suviše teško da kontrolišete misli, u početku pokušajte bar da ne izgovarate rečenice kao što su – Vidi na šta ličim, Opet sam se ugojila, Nikad neću smršati… i sl. Menjajte svoj govor, a to će polako promeniti i vaše misli.

Setite se – priča koju pričate ima svoju snagu i zato je bitno da pričamo onu priču koja će nas dovesti do naše prave istine, tj. do našeg vitkog tela.

Šta je na jelovniku?

Pretresite i svoj jelovnik. Šta je najčešće na vašem stolu? Šta je ono novo što možete uvesti? Ako koristite jelovnik koji vam je neko izradio, proverite koliko je aktuelan i da li se poklapa sa godišnjim dobom u kome se nalazimo. Oslušnite i omirišite prirodu. Tu je odgovor.

Otvorite se za voće i povrće koje donosi nova sezona. Umesto na policu sa slatkišima, bacite pogled na pijacu u vašoj radnji. Ima li tu nečeg interesantnog za vas?

Koje navike mogu da me podrže?

Možda vam lepo vreme omogućava neki dodatni prostor u stanu ili kući – postaje aktivno dvorište-terasa ili sl. Možda se otvorilo neko mesto gde eto možete da izdvojite 15-30 min dnevno da pišete svoje misli o mršavljenju, da vodite dnevnik ishrane ili čitate, radite nešto što vas opušta ili meditirate. Nemojte zanemariti ovaj deo. Iz iskustva vam mogu reći da kada radimo paralelno i na ishrani i na psihi stvari izgledaju drugačije, jača naša volja, znamo zašto nešto radimo i samim tim dolazimo do rezultata koji je dugotrajniji.

Ne zanemarite i više mogućnosti za šetnju i kretanje. Podsetite se gde u kraju možete da izađete i pređite još jednom svoj dnevni raspored. Koju aktivnost iz zimskog perioda sada možete zameniti šetnjom? Možda je odlazak pešaka na posao ili na neko drugo mesto na koje često idete dobra ideja za vas. Razmislite o tome.

Nega tela

Nega je izraz ljubavi prema telu i zaista može biti dobar pokretač energije iz koje proizilazi vitko i zdravo telo. Razmislite o svojoj rutini i osvežite je ako je potrebno. Dok nanosite kremu ili mleko za telo zahvalite se na svom telu, slobodno na glas izgovorite da ga volite ili zadajte sebi da svakog dana dok sprovodite svoje jutarnje/večernje navike pronađete tri stvari na sebi koje volite.

Još jedan korak ka zauvek vitkom telu

Biće mi zaista drago ako išta od pomenutog primenite i okrenete u svoju korist, ali isto tako imam razumevanja i za sve one kojima je saveta preko glave i koji jednostavno žele da se nešto promeni i pokrene, a teško da im bilo koji savet pomaže. Ako vam je potrebna dodatna motivacija ili želite dublji rad, dublju analizu svojih misli, emocija, reči, navika… tu sam za vas, čekam vas na programu ZAUVEK VITKI gde ćemo korak po korak zajedno raditi na otklanjanju barijera i postavljanju stvari na svoje mesto. Ovde možete pogledati šta vam program nudi i pridružiti se grupi koja se upravo formira i spremna je da ovog proleća transformiše sebe!

Uživajte u proleću drage moje dame!

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top