Od viška emocija do viška kilograma

Od viška emocija do viška kilograma

Emocije ne možemo selektivno da isključimo. Kada zatvorimo kanal za prolaz “negativnih“, automatski zatvaramo i prolaz “pozitivnih“ emocija.

O čemu se tu zaista radi? Zašto je važno da budemo “emocionalno protočni“?

Emocije nam šalju signal na nesvesnom nivou da li je nešto dobro ili loše, prijatno ili bolno.

Ono što nazivamo pozitivne emocije kao što su radost ili uzbuđenje su generalno želja da se pokrenenemo prema nečemu. To je podsvesna želja da kažemo DA, ja to želim.

S druge strane, ono što nazivamo negativnim emocijama kao što su ljutnja ili strah, predstavljaju želju da se borimo protiv nečega što nam se ne dopada, da postavimo svoje granice ili da odemo, da pobegnemo od nečega što je za nas ugrožavajuće.

To je evolucijski nastao mehanizam koji ima svoju svrhu. U zavisnosti koja je emocija u pitanju, tako se menja i svrha zbog koje je osećamo. Dakle, svaka emocija nam je važna i tu je sa razlogom!

Kada je naše emocionalno stanje prijatno mi to ne pokušavamo da promenimo ali kada je naše emocionalno stanje neprijatno, mi tada imamo potrebu da to promenimo.

To stanje možemo da promenimo ili razgovorom sa prijateljicom ili terapeutom, odlaskom u prirodu ili posežemo za hranom, pićem ili cigaretama kao najlakšim načinima da pomognemo sebi da se osećamo bolje. Ali ako to loše stanje traje dugo, mi onda imamo težnju da prestanemo da osećamo svoja osećanja i odričemo ih se.

Koristimo, naravno na nesvesnom nivou, neki od psiholoških mehanizama koji nam pomaže da prestanemo da osećamo. Ili se odvajamo od emocija ili ih potiskujemo, gutamo ili se pravimo da ne postoje…

I sada zamislite da postoji jedan kanal, koji kreće od naše karlice i ide preko stomaka, grudi i sve do naših usta. I zamislite da sve naše emocije prolaze kroz taj kanal i dobijaju priliku da se izraze, oslobode i ostvare svoju svrhu.

Međutim, odrastajući, u najranijem periodu našeg života, do 5-6. godine, mi shvatimo da je pokazivanje emocija opasno i da ću biti kažnjena, odbačena i sama ako pokažem da sam ljuta, da sam tužna ili da osećam strah. Još tada smo zaključili da nam se to ne isplati jer ćemo izaći iz odnosa sa, najčešće, majkom, da ćemo biti sami a to nam je u tom periodu života bila najgora moguća opcija. I tako smo zaključili da je za nas najbolje da ćutimo, gutamo, ne osećamo. Tada smo sigurniji da nas naši voljeni ili naši nadređeni neće ostaviti, da se nećemo svađati, da nećemo dobiti otkaz…

I tako nastane problem. Jer odričući se naših “negativnih“ emocija, stiskajući taj kanal da one ne izađu na površinu, mi na taj način onemogućavamo i našim “pozitivnim“ emocijama da izađu na površinu i da ih osetimo. Tako nastaje depresija i depresivna stanja.

Šta je dakle zadatak?

Naučiti kako da BUDEM sa svim svojim osećanjima. Naučiti i osetiti da je to bezbedno. Proći kroz to iskustvo. Osetiti ih, propustiti i na taj način ih se osloboditi. To znači biti emocionalno protočan.

Puno pišem i pričam o ovoj temi i radim na tome kroz terapije sa mojim klijentkinjama ali i svi moji programi se bave upravo time. I kroz program KLJUČ  za trajno mršavljenje kao prvi korak a zatim i kroz ZAUVEK VITKI se bavimo upravo ovom temom u najvećoj meri i učimo ponovo da osećamo. Kao malo dete koje tek treba da nauči da hoda…

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top