Dnevnik mršavljenja – iz Kako najbrže smršati? u Kako ZAUVEK smršati?

Danas sa vama želim da podelim jednu moćnu alatku koja može biti od velike koristi svima onima koji žele da izgube suvišne kilograme. Radi se o jednostavnoj, ali efikasnoj metodi – dnevniku mršavljenja.

Ovaj naziv koji pomalo podseća na dokument iz sudskog arhiva ne treba da vas uplaši. To je zapravo jedna vaša (naizgled) obična sveska ili fajl na laptopu gde ćete pratiti i zapisivati dnevne pojedinosti vezane za vaš put promene fizičkog izgleda. Ukoliko se odlučite za svesku (za šta vas ohrabrujem jer ima brojne benefite za naš mozak i utiče više na našu podsvest), bilo bi lepo da to bude neka čije će vas korice inspirisati u ovoj misiji. Ne zaboravite da izborom stvari za sebe poručujemo mozgu koliko smo spremni da se posvetimo nečemu i koliko nam je stalo do nas samih. Pozitivna poruka u ovom smeru i jeste jedan od ciljeva vođenja dnevnika. Odlukom da priču o kilogramima stavimo na papir i odvajanjem vremena za sebe jasno stavljamo do znanja svim energijama u nama i oko nas da smo mi rešeni da uspemo na svom putu. Sa druge strane, dnevnik će vam dati praktične uvide u vaše ponašanje, misli i emocije i pomoći  će vam da unesete promene koje će poboljšati kvalitet vašeg života i olakšati dostizanje idealne kilaže.

Preporučljivo je voditi dnevnik svakoga dana, bar u početku, ali ako niste u mogućnosti ili se desi da neki dan preskočite, samo nastavite dalje. Svaki podatak biće vam dragocen. Uzmite svoju svesku (laptop), osamite se i počnite da proučavate svoje ponašanje, malo po malo svakog dana…

Kada ste obezbedili kutak i trenutak, pitate se: Šta bi to trebalo zapisivati u svoj dnevnik za mršavljenje?

Na ovo pitanje ne postoji jedan univerzalni odgovor. Vaš dnevnik je vaš prostor i možete pisati sve ono za šta smatrate da je bitno za vaš proces mršavljenja. Trudite se da vam fokus ne odlazi sa kilaže i pitanja kilaže dok pišete. Naravno da je bitno ako vas je neko iznervirao, pa ste zbog toga posegli za čokoladom. Ovo treba pribeležiti i kratko analizirati, ali ne sa akcentom na samoj svađi ili neprijatnom događaju nego na onome kako ste se vi osećali, šta je ono što se u vama događalo i koji je trenutak kada ste stavili prvu kockicu u usta, da li vas je to smirilo i slično.

Neke opšte smernice koje možete uključiti su sledeće:

Praćenje kilaže

Ovo može biti samo brojka uz datum i eventualno upoređivanje sa vašim ciljem za taj period, a možete porazmisliti i o tome zašto je kilaža takva kakva jeste. Da li ste nešto promenili u ishrani pa je spala ili ste imali stresove, PMS, jeli previše hleba i sl. pa se povećala. Uočite šablon. Ukoliko primetite da vas merenje više demotiviše nego što vas motiviše, pratite ove brojke jednom nedeljno ili ređe.

Izbor namirnica i obroci

Svesno obratite pažnju na ono šta jedete, kada jedete, koliko brzo jedete, koliko puta i sl. Ako do sada niste razmišljali o izboru namirnica, možete za početak i samo popisivati šta ste sve pojeli u toku dana. Nakon kratkog vremena dobićete jasniju sliku vaše ishrane, a kada bez samoobmane vidite kako se hranite, brže i lakše ćete znati koje navike možete promeniti. Dalje možete pratiti kako vam te promene prijaju. Koliko ste gladni i kada. Zapišite koje namirnice niste mogli da zaobiđete, a znate da vam smetaju. Osluškujte koja hrana prija vašem organizmu, a koja ga nadima i usporava. Od čega dobijate  više energije? I šta ste danas uradili po pitanju toga da imate više zdravih obroka u toku dana i sl.

Emocije i misli

Emocije su oblast za koju će vam možda trebati i malo više vremena kako biste pogodili suštinu onoga što vas je nateralo da jedete kada i niste bili gladni. Budite strpljivi i krenite od analize očiglednih stvari. Neko vas je iznervirao – jeli ste; dobili ste lepe vesti – jeli ste, uplašili ste se – opet isto…  Vremenom ćete uočiti koje vas teme pogađaju, šta vas trigeruje, koje reči, osobe… Cilj je upoznati se sa svojim osećajima, osvestiti ih i u sledećoj sličnoj situaciji odreagovati drugačije, tj. ne otići do frižidera već naći alternativu.

Pozabavite se i time kakve su vam misli dok jedete ili žudite za hranom? Šta mislite o svom telu u toku dana, koju poruku mu šaljete? Iznenadićete se koliko puta uputite neku negativnu afirmaciju svom telu. Dnevnik će vam pomoći da ih vidite, a jednom kada ih vidite možete ih i promeniti.

Sve prethodno navedeno se prepliće i jedno uzrokuje drugo, te ne morate striktno pisati po stavkama. U slobodnoj formi napravite pregled najbitnijih stvari za određeni dan. Nemojte očekivati da vam baš odmah sve bude jasno. Radite, pišite i pustite da se kockice same slažu. Posle mesec-dva će vam mnogo toga biti jasnije.

Dnevnik neće odgovoriti  na pitanje kako smršati za 7 dana, ali će vam otkriti kako smršati zdravo i trajno.

Ne postoji vremensko ograničenje koliko dugo treba voditi dnevnik. Možete pisati dokle vam god to prija, a poželjno bi bilo bar do postizanja idealne kilaže. Kako biste povećali svoju motivaciju i pomogli sebi u danima kada vam se čini da niste ništa postigli, vratite se na neki datum u prošlom mesecu i vidite sa čime ste se tada borili. Česittajte sebi na svakom i najmanjem napretku koji ste napravili ili uočite obrazac koji se ponavlja iz meseca u mesec. Sarađujte sa dnevnikom i on će ubrzo postati vaš saveznik u gubljenju kilograma.

Istraživanje sebe u cilju odgovora na pitanje zašto se gojim je kompleksno i duboko – nekada fascinantno zbog činjenica koje otkrivamo, nekada dosadno zbog rutine koju ponavljamo. Možda nam se nekada čini i da samo gubimo vreme, ali ovakav pristup ima velike benefite koje neki uoče pre, a neki kasnije. Pisanje je jedna od metoda koja će vas polako uvesti u svet o kome ranije možda niste ni razmišljali kada ste pričali o gubljenju kilograma. Suštinska razlika u ovakvom pristupu je ta da kada otključate svoje blokade za gubljenje kilograma i suočite se sa njima, proces mršavljenja više nije još jedna dijeta koja će tek privremeno skinuti 5, 10 ili 15kg, već edukacija o samome sebi koja rezultira promenom uverenja i navika i u konačnici vitkim telom zauvek.

Ukoliko vam sve ovo bude interesantno i zaintrigira vas da dalje radite na sebi ili vam je potrebna pomoć, na mom sajtu možete naći još tekstova sa sličnom tematikom i online programe koji će vam sigurno pomoći u sagledavanju stvari iz jednog potpuno novog ugla i dati vam šansu da se rešite kilograma jednom zauvek!

 

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top