Vitko telo je vaša istina

Vitko telo je vaša istina

Kada odlučimo da se upustimo u priču zvanu mršavljenje, mi često krenemo sa nekim programom, dijetom, vežbanjem… šta god to bilo, i verujem da ste to činili već više puta, ali da li i koliko smo svesni kuda zaista idemo? Šta je ono za čim mi tragamo? Gde je to telo koje priželjkujemo? Možete li već da ga osetite kao svoje ili imate utisak kao da je to nešto izvan vas, nešto nedostižno i strano, nešto što će nekada negde tamo da se ostvari?

Zato što često nailazim na žene koje nemaju odgovore na ova pitanja ili smatraju svoje idealno telo za nešto što je izvan njih, danas želim da vam pomognem da osvestite jednu važnu stvar: Vi već jeste u tom telu o kome sanjate! Ono što je potrebno je da ga vidite, naučite da komunicirate sa njim, fino uredite i da ga upoznate sa ostatkom sveta.

Tema o kojoj danas pišem zaista je kompleksna i jedan tekst ne može da pokrije sve njene segmente i nijanse i zato ću se usredsrediti samo na prve korake koji vam mogu pomoći da prepoznate telo za kojim žudite. Može vam zvučati nemoguće i kao glupost ovo što čitate ili vam je ideja prijatna, ali vam je suviše teško da poverujete u nju. Kakva god da vam je reakcija, samo udahnite nekoliko puta i nastavite sa čitanjem.

Odakle da počnemo? Šta je najbolje za mršavljenje?

Pre svega, prigrlite činjenicu da vi ne pokušavate da stvorite nešto skroz novo, već da oblikujete ono što vama pripada. I vraćajte se stalno ovoj misli. Ona će vam osnažiti veru da je to moguće. Jer zašto ne bi bilo moguće urediti nešto što već imam? To je kao kada sređujete ili renovirate nekretninu koju već posedujete. A najbolja stvar od svega je što telo ne može niko da vam oduzme niti ima potrebe da se iz njega selite. Ono je vaš saputnik od početka do kraja ovog života. Pa zašto onda da se ne potrudimo da nam mesto za život bude što lepše i što prijatnije? Vi imate pravo na svoje telo svakim delom svoga bića. I to je tako.

Moguće je da se neki deo vas sada buni i da vam kroz glavu prolazi kako je uzalud da smršate jer ste previše ružni ili su vam prekratke noge ili preširok struk i da znate da ma šta da uradite, to se neće promeniti na vašem telu. Ali, stanite sa osudama i sa razmišljanjem unapred. Osvestite te negativne misli koje jure kroz vaš mozak i zaustavite ih. Nema potrebe da ih gajite, jer one ničemu ne doprinose. Sve što se zapravo dešava je da su vam se aktivirali otpori pri pomisli da nešto treba da se promeni, da nešto novo i lepo treba da se desi. Da, i lepe stvari mogu da nas uplaše jer zahtevaju promenu, a reakcija na promenu često može da bude strah. Ponovićemo udah i izdah i nastavljamo dalje…

Tačno je, mršavljenjem nećete promeniti boju kože ili produžiti svoje ruke, ali ona transformacija o kojoj pričam je holistička transformacija vašeg bića i odnosa prema telu. A ono što se događa u jednoj ovakvoj transformaciji je da se očekivanja i rezultati sreću negde na pola puta i kreiraju magiju.  Sa jedne strane vi sve više volite svoje telo, vidite ga drugačijim očima, uživate u njemu, osluškujete ga, vodite računa o njemu… dok sa druge strane telo počinje da poprima nov, lepši izgled. Vaše misli su lepše i vaše telo je lepše. Celo vaše biće počinje da peva i da bude u potpunom miru sa izgledom. I nemojte misliti da je to neki kompromis ili popuštanje koje nećete prihvatiti. Bićete zadivljeni celokupnim osećanjem i shvatiti da je to ono što želite.

Dakle, sa jedne strane misli i osećanja će vam bivati sve lepše i lepše i to će vajati vaše telo, a sa druge strane kako telo bude gubilo na težini i kako ga budete sve više negovali, tako će to doprinositi lakoći vaših misli i čitavog unutrašnjeg bića.

Jutarnja rutina za mršavljenje

Kako biste počeli da stvarate ovu simbiozu misli i tela, krenite od jednostavne, ali efikasne vežbe zahvaljivanja. Nju možete raditi tako što ćete svakog dana/jutra naći najmanje tri stvari na svom telu koje vam se sviđaju već takve kakve su i zahvaliti se na tome. Takođe, možete se zahvaliti i na stvarima koje nisu nužno vaš izgled, ali su vezane za njega ili za dobrobiti koje vam telo pruža. Recimo, možete se zahvaliti što ste bili dosledni u ispunjavanju dnevnog plana zdrave ishrane ili što je vaše telo izdržalo budno cele noći kako biste uradili ono što je bilo potrebno za vaš posao ili se zahvaliti telu što vas je podržalo u pešačenju neke duže trase…. spektar je širok. Razmislite gde vas je to telo podržalo, gde vas je okolina podržala na putu vaše zdrave ishrane, šta je ono što vam je telo pružilo i slično. Opustite se i iz dubine srca zahvalite.

Dok se zahvaljujete možete se umiriti i samo zatvoriti oči i koncentrisati se na to na čemu se zahvaljujete, a možete nabaviti i neku lepu svesku i koristiti je kao svoj dnevnik zahvalnosti. Napravite od toga mali ritual i videćete kako vam se vidici otvaraju. Ukoliko ste već član programa Zauvek vitki, možete koristiti i svoj dnevnik mršavljenja koji koristite u sklopu programa. Nađite, kao i uvek, onu varijantu koja vama najviše odgovora.

Obratite pažnju na ono što pričate o sebi

Osim ove predložene jutarnje rutine, obratite pažnju i na dalji tok dana. Kako se obraćate sebi. Šta pričate o sebi, a šta mislite o sebi? Sve se računa.

Bilo bi idealno kada bismo svoje misli mogli da zamenimo jednom odlukom i postaramo se da budu veselije i lepše, ali taj proces je malo dugotrajniji i iziskuje malo više vaše pažnje. No, dobre vesti su da je mnogo lakše kontrolisati ono što pričamo, a kada jednom izmenimo ono što izgovaramo, to će uticati i na naše misli. Zato sve one rečenice koje liče na Vidi kakva mi je kosa, Nisam stigla da se sredim, Užasno izgledam danas, Sva sam naduvena i natečena…. itd, secite u korenu. Ako vam je teško da kažete nešto lepo o sebi, ne morate, ali za početak se ugrizite za jezik kada posegnete za nekom ovakvom opaskom na svoj, ali i na tuđi račun.

Ovo potpomognite afirmacijom o vitkom telu i zdravom načinu života. Možete, na primer, svakog dana izabrati neku novu afirmaciju i čitati je u toku dana kada god se setite ili možete imati neku svoju univerzalnu koju ponavljate svakoga dana.

Za dodatnu efikasnost, kada ste u prilici, gledajte u svoje oči u ogledalu dok izgovarate afirmacije.

Neke od mojih omiljenih za povezivanje sa svojim telom su:

  • Volim svoje telo i ono voli mene
  • Biram za sebe savršeno zdravlje. Hranim se zdravo i mršavim lako.
  • Osećam se fenomenalno u svom telu. Divno je biti zdrav i vitak
  • Ja volim sebe i prihvatam baš ovakvu kakva sam.

Suština svega ovoga je da počnete da slavite svoje biće u njegovoj celosti. Unutrašnje i spoljašnje. Telo mnogo više uživa kada o njemu govorite lepo i mnogo je spremnije na saradnju. Oseća se voljeno i cenjeno, a to zaista i zaslužuje. I vi nemate ništa da izgubite ako se odreknete unižavanja svoga tela. Negde duboko u vama čuči ideja da ćete kinjeći sebe biti bolji, postići više, ali istina je da stvari teku mnogo laganije i svrsishodnije kada im pristupite iz ugla blagonaklonosti i sa srcem punim ljubavi. Tada sve dobija magičnu dimenziju. Sve kockice su tu, samo ih treba složiti i organizovati na pravi način.

Prihvatanjem tela takvog kakvo jeste i priznavanjem da već živite u svom idealnom telu koje unapređujete svakog dana, vi ne odustajte od svoje transformacije, vi joj zapravo dajete temelj i mogućnost da bude što uspešnija. Otvaranje ka telu veliki je korak na putu gubitka kilograma. Nemojte stati na ovom tekstu koji je samo vrh ledenog brega, već istražujte i radite sve ono što mislite da vam može pomoći u ovom procesu. I ne zaboravite: samo je promena konstantna i mi smo već u njoj. Neće postojati jedan dan i sat kada ćete reći – To je to, ovde stajem.  Naše je da uživamo u svemu onome što činimo za svoje telo i u onome što ono čini za nas i da se trudimo da nam svaki korak bude što bolji.

Probajte i javite mi utiske! Želim vam svako dobro!

 

 

1 Komentar

  • Ranka Komlenac Posted 26. marta 2021. 10:58

    Tekst vam je bas prekrasan….motivirajuci.

    Hvala vam. Puno poz…

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top