Telo moje, sakrij me!

Telo moje, sakrij me!

Kilogrami kao beg od ženstvenosti

Sramota, ugroženost, strah, nesigurnost… Šta je prvo što osetite kada se posredno ili direktno dotakne pitanje vaše seksualnosti? Da li je nešto od navedenog? Da li lako pričate i mislite o sebi kao privlačnoj, čulnoj ženi ili vam je to nešto daleko, možda čak i prljavo, manje vredno, loše… Pokušajte da osvestite svoje emocije i reakcije u vašem telu, pa zatim misli koje vam dolaze kada zamislite sebe kao privlačnu, atraktivnu ženu. Šta se događa?

Kako reagujete kada se svidite nekome? Imate li želju da pobegnete, osetite li stid ili vam je lepo? Dopuštate li sebi da uživate u flertovanju?

Kakvi su vaši odgovori?

 

Kakve veze ovo ima sa gubljenjem kilograma?

Tačno je: naše telo se goji kada preterano jedemo ili kada jedemo nezdravo, u nepravilnim razmacima i slično. Tačno je da stil života i premalo fizičke aktivnosti mogu da utiču na to da imamo višak kilograma i da dobijemo oblik na koji nismo baš ponosni. Takođe, može doći do gojenja i zbog raznih zdravstvenih problema… Sve je to tačno. Ali malo se govori o tome da je naše telo ponekad gojazno i zato što imamo potrebu za tim viškom. Da, imamo potrebu da budemo gojazne i baš za mnoge žene ključ mršavljenja leži u oslobađanju od te potrebe. Zato je korisno shvatiti je i raditi na otpuštanju potisnutih strahova koji su skladišteni u našem telu.

Ako ste iz pitanja sa početka teksta uspele bar da naslutite svoje odgovore i shvatile da nešto koči, korak ste bliže vašoj vitkoj liniji, jer ste možda upravo otkrile jedan od razloga zašto je vaše telo rešilo da bude gojazno. Možda ste ga nesvesno zamolile da bude štit između vas i okolnog sveta.

Seksualnost i ispoljavanje ženstvenosti nije jedini razlog da se jedna ograda ovakve vrste podigne, ali ako se fokusiramo na pomenutu temu možemo reći da se strah koji se odnosi na prikazivanje sebe u punom sjaju gomila u salu oko našeg tela kako bi rekao: “Ne gledaj me i ne prilazi mi”,  tj. “Ne stavljaj me u neprijatnu situaciju”.

 

Kada vam je prvi put bilo neprijatno?

Iako nam se može činiti da vučemo traume iz svojih prethodnih partnerskih odnosa, ako dublje pogledamo veći deo paketa ovih osećanja dolazi iz perioda našeg odrastanja i to onog dela kada je naše telo počelo da se menja, kada su se javile prve obline, tj. iz perioda puberteta.

Naše telo se menjalo, menjao se naš um i pogled na svet. I to je sve tako normalno i svi smo svega toga svesni, ali opet je mali broj nas uspeo tada da shvati potpuno ko je, da je bitno šta želimo, kako želimo da izgledamo, kako želimo da se oblačimo, kako želimo da se predstavimo svetu i da posle svega toga što smo shvatili budemo dovoljno hrabre da budemo te autentične osobe.

Možda bismo mi i bile spremne da budemo ta novootkrivena JA, da su naši roditelji bili spremniji da to prihvate. I tu dolazi ili do našeg povlačenja ili odlaska u bunt, ali bez obzira da li se radi o jednom ili drugom, pozadina je naša želja da budemo prihvaćeni.

Međutim, to nije bilo tako lako u našoj glavi. Sećate se svi tinejdžerskih dana kada je svaki komentar bio prejak za našu mladu dušu. Možda su i pravljene šale na račun promena našeg tela od strana ukućana ili su nas zadirkivali zbog prvih ljubavi. Svesno i nesvesno davani su nam signali da nešto što radimo nije dobro u periodu kad ni sami nismo znali šta nam se dešava i šta nam je činiti sa svim tim novinama. Ne treba zanemariti ni to da tradicionalna kultura na našim podnebljima i dalje sa sramom govori o seksualnim aspektima jednog bića. Sve se to u tom periodu duboko urezuje u nas i šalje poruku da nam je bolje da se držimo po strani i budemo “ispravni”.

Specifičnosti odnosa sa ocem

Nije retka ni pojava da se otac nesvesno povuče od svoje ćerke tinejdžerke onda kada ona počne da sazreva. Do juče je bila njegova devojčica i imali su bliski kontakt, a onda sa pubertetom počne udaljavanje. To ne mora da bude naglo, nasilno ili bilo kakvu grubost da sadrži u sebi. To je obično suptilno povlačenje svakoga u svoju stranu zbog nemogućnosti da se prihvate neke nove stvari od kojih bežimo. Pre svega je tu roditelj koji nije spreman da potpuno prihvati da dete postaje odrasla osoba, i dok se on bori sa svojim strahovima, sa druge strane imamo devojčicu koja poruku udaljavanja shvata kao: “Ja nisam dovoljno dobra”, “Razvijanje mog tela je greška”, “Ako sam lepa nisam prihvaćena”…

Ovakvi zaključci u našoj podsvesti manifestuju se kao kilogrami na našem telu, a pošto nismo svesni poruka koje smo primili mi ni ne znamo da bi trebalo uraditi nešto po tom pitanju, pa nastavljamo sa tom kilažom da koračamo kroz život, potiskujući svoju ženstvenost.

Takođe, sakrivanje tela se može ogledati i u neuglednom oblačenju, nošenju preširokih stvari, izbegavanju kontakta očima, izbegavanjem izlazaka i slično.

U redu je da odrasteš

Kako odrastamo razvija se strah od kontakta sa suprotnim polom. Bežimo od mogućnosti da budemo primećene, jer nas to stavlja u poziciju da neko može da nam priđe, a potvrda našeg dela ličnosti koji je zreo za ljubavni odnos u suprotnosti je sa naučenim kodovima koji kažu da nije u redu biti žensko, da će se nešto loše desiti ako pokažem ko sam i ako proživim taj deo sebe. Zato u odraslom dobu žene često imaju strah da se srede i budu lepe, a iz istog ugla možemo posmatrati i potrebu da svom telu ne dozvoljavamo otpuštanje viška kilograma.

Danas je potrebno da shvatite da ste vi odrasla osoba, odrasla žena koja više nema čega da se plaši. Devojčica u vama nije ugrožena i niko vas neće osuditi.

Vitko, zdravo žensko telo poručuje:

Ne plašim se da ja budem ja.
Ne plašim se da prikažem celu sebe.
Da, ovo sam ja i ja sam seksualno biće.
Ponosna sam što sam lepa i atraktivna žena!

Kada budete spremne da izgovorite i živite ove rečenice, jedan deo kilograma će sigurno otići u prošlost, jer vam više neće biti potreban.

Ova tema je jako duboka i kompleksna i spada u one na kojima se radi malo duže, ali se nadam da vam je tekst pomogao da osvestite i tu mogućnost i da shvatite sebe, pa i da shvatite zašto vam je možda višak kilograma potreban, ako je ovo nešto što rezonira sa vama. Na ovoj i na sličnim temama radimo kroz program Postanite i ostanite zauvek vitki. Pozivam vas da nam se priključite i otkrijete koje su vaše prepreke u gubitku kilograma.

I na kraju želim vam da naučite da budete 100% ono što vaša duša već jeste!

1 Komentar

  • Dragica Posted 7. juna 2021. 21:09

    Draga Aleksandra ovde sam se pronasla u potpunosti. Samim tim sto sam krenula na program Zauvek Vitki dosta toga se polako mijenja na pogledu same sebe. Jednostavno receno upoznala sam sebe u onom svijetlu u kome skoro nikada nisam bila. Hvalaaaaaaa tebi mnogo na tome Bogu hvalaaaaaaa sto si usla u moj zivot.

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top