PG Slots Novogodišnje odluke: Hoću zauvek da smršam! - Aleksandra Ubović
Novogodišnje odluke: Hoću zauvek da smršam!

Čudna 2020. polako ostaje za nama i zaista, koliko nas nekad uplaši protok vremena i što se jedna za drugom godine nižu sve brže i brže, toliko je nekada osvežavajuće pomisliti na novi početak i na sve ono što nam budućnost donosi. Previše se svega sjatilo, kažu numerolozi, posebnu 2020. godinu, a na kraju krajeva ne mora nam niko to ni reći. Sve i da vam se ništa drugo nije dogodilo (što je svakako nemoguće), izmena situacije u celom svetu zbog pandemije je uzdrmala svačije životne postavke.

I tako, malo po malo, eto nas u 2021. godini, vrtimo film šta smo uradili u prethodnoj godini, u čemu bismo mogli biti bolji, šta ćemo drugačije i kako je najbolje to ostvariti. Čak i oni koji su protivnici ovih sumiranja rezultata, nevernici u novogodišnje odluke i, što bi mladi rekli, hejteri praznika, čak i oni na neki način presavijaju tabak i spremaju se za nove izazove.

Da budem iskrena, ne mogu ni da krivim one koji ne veruju da Nova godina donosi nešto skroz novo, jer da li se zaista iko od nas probudio 1.1. i krenuo da primenjuje neke potpuno nove navike?? Naravno da ne. Mi smo mi. Kada otkuca ponoć isti smo oni koji su tu ponoć i dočekali. Ali trebalo bi razgraničiti ovo očekivanje, očekivanje čarobnog štapića i realno postavljenih novogodišnjih odluka. Zapravo, novogodišnje odluke se ne razlikuju preterano od neke druge naše odluke kada smo spremni da nešto ZAISTA promenimo u svom životu.

I kao što već svi znamo, žene (i po koji muškarac) okupljeni oko mog programa žele da smršaju, ali ne samo to – sve žele da ZAUVEK smršaju. Pa zar ne bi bilo divno kada bi vam se ta želja ispunila u ovoj godini? Hajde zato da zajedno donesemo novogodišnje odluke koje će važiti do kraja godine, koje će se ispuniti, one koje nećete pocepati ili zanemariti već tamo negde oko Božića!

Naravno, svako će za sebe ispisati svoje ciljeve i šta je ono što vas lično muči ili što prosto želite da unapredite, ja ću se samo potruditi da vam dam smernice kako da to učinite na što bolji način i fokusiraću se na gubljenje kilograma, ali vi nemojte. Budite maštoviti, postavite izazove sebi, dozvolite da poletite u svet mogućeg i nemogućeg i izaberete najbolje za sebe.

Pre svega, potrebno je postaviti cilj i odrediti svoju idealnu kilažu

Da li znate koja je to brojka kojoj stremite? Da li ste se već posavetovali sa nekim oko svoje idealne kilaže?

Nutricionisti određuju idealnu kilažu na osnovu BMI indeksa i visine i to može da bude jedan od parametara. Osim toga, idealna kilaža je ona u kojoj se osećate zdravo, sposobno, veselo, lagano, prijatno… Duboko u sebi, vi sigurno znate svoju idealnu kilažu, ali kada su nam poljuljani parametri ili smo dugo gojazni, dešava se da izgubimo predstavu šta je ono što bi nam zaista prijalo. Pa tako ponekad postavimo sebi suviše rigorozan cilj, kilažu koja je premala za nas, a sa druge strane nekada ne možemo ni da zamislimo da bismo mogli da dođemo do svoje idealne kilaže pa sebi pak, lestvicu postavimo suviše nisko (tj. visoko, ako posmatramo broj kilograma). Zato nije na odmet konsultovati se sa nekim stručnim licem ili potražiti na internetu kako se računa idealna kilaža. Tada ćete imati (bar okvirno) tu magičnu brojku i cilj ka kome težite.

Zaboravite pitanje Kako najbrže smršati. Izgradite realna očekivanja.

Primenom ishrane koju propagiram u svom programu Postanite i ostanite Zauvek vitki, gubi se jedan kilogram nedeljno. Stručnjaci kažu da to i jeste neki optimum. Plan ishrane u mom programu je izrađen od strane stručne nutricionistkinje, pa verujem da bi sličan rezultat dobili i ako biste se posavetovali sa nekim koga vi izaberete ili možda nekoga sa kim već sarađujete. Gladovanje i restriktivne dijete mogu da donesu brzo mršavljenje, ali i sami znate da se ti kilogrami još brže vrate. Jednostavno, nije prirodno stanje organizma da gladuje. To svakako nije nešto što želimo. Prebrzo mršavljenje vodi u još brže gojenje.

Dakle, računajte 1kg nedeljno gubitka, uzmite u obzir kilažu koju trenutno imate i onu koju želite da imate i izračunajte okvirno koliko je potrebno da pređete put od tačke A do tačke B. Na taj period dodajte još 3-4 nedelje. Tako ćete dobiti vremenski period koji vam je (najverovatnije) potreban da smršate. Cilj ove postavke nije da vam padne mrak na oči i da pomislite kako nema ni svrhe kretati u tako nešto kada će to trajati tri meseca, pola godine…. koliko već??? Ne. Suočite se sa time. Uzmite koliko god vam je vremena potrebno da prihvatite ovu računicu. Ako vam je preteško da je razumete prvog dana kada ste izračunali, vraćajte joj se, sve dok jednog dana ne shvatite da će to vreme svakako proći. A da li ćete nakon tog vremena vi biti vitki ili ćete i dalje muku mučiti sa svojim kilogramima, to ipak zaista zavisi samo od vas.

Ovakva matematička postavka će vam dati realniju sliku i kada je jednom prihvatite, znaćete gde ste pošli i čemu stremite. Nećete očekivati rezultate za nedelju dana i proglasiti poraz kada vidite da ste skinuli manje nego što ste planirali. Samo polako, strpljivo i nežno prema sebi. Imati dobre parametre, polazna je osnova kako biste istrajali u svojoj novogodišnjoj odluci.

Jednom kada imate parametre, potrebna vam je strategija – Kako smršati?

Pre svega, budite (ponovo) realni – ako tek sada krećete sa mršavljenjem, tj. niste već krenuli sa bilo kakvom promenom ishrane, dozvolite sebi da to učinite nakon Božića, ukoliko znate da ćete imati porodični ručak, goste, da će se danima jesti hrana i da će vam biti previše teško da se fokusirate da baš tada počnete sa svojom dijetom. Odredite datum prema svojim planovima. Ako se vi osećate ugodno da to bude i od prvog januara, uradite tako. Bitno je da vi budete sigurni da program može da počne i da nećete imati baš velike izazove odmah prvih dana.

Ishrana

Uredite svoju ishranu. Kada dođe do ovog segmenta, uvek savetujem svoje klijentkinje da se konsultuju sa nekim stručnim oko izrade plana ishrane, jer će tako dobiti najbolje moguće rezultate i za svoje zdravlje i za svoju kilažu. Iako nisam stručnjak za ishranu, ne želim da zaobiđem ovaj segment. Važno je da osvestite kad šta jedete, koju vrstu hrane jedete i koju zdraviju hranu biste mogli da izaberete. Ipak, ostavljam vama da odaberete svoj nov način ishrane uz podsećanje da izbegnete ekstremne i najbrže dijete, jer to nije ono za čim tragate. Osim toga, neka bude jasno šta se i kad jede, koji su koraci u ovom delu i čega se odričete na neko vreme. Ako samo obećate sebi da ćete „malo smanjiti hranu“ možda  to ne da baš najbolje rezultate.

Šta pored toga?

Za sve to vreme, paralelno dok se kilogrami skidaju kako menjamo svoje navike u ishrani, ključno je raditi na svojim unutrašnjim procesima – mislima i emocijama, kako do povratka kilograma ne bi došlo i kako bi vam ceo ovaj proces bio što efikasniji, kako bi vam noćno prejedanje izgubilo smisao, kako više ne biste posezali za čokoladom kad god se svađate i sl. Da bi vaše telo bilo u miru sa hranom, potrebno je posvetiti vremena i svom unutrašnjem biću.

Sve ono na čemu preporučujem svojim klijentkinjama da rade unutar sebe, nalazi se u mom online programu ZAUVEK VITKI i bilo bi divno ako možete da ga priuštite sebi, kako biste prošli kroz sve vežbe i meditacije i edukaciju koju sam pripremila za vas. Ovaj program prati sve ono što se dešava na fiziološkom planu dok gubite kilograme i mnogo više od toga – stvara podlogu za zdrav odnos prema hrani koji će neminovno doći u jednom trenutku. Kada shvatite kad, šta i zašto jedete, neće vam više biti potrebno da toliko razmišljate o hrani. Jednostavno nećete uzeti nešto kada za to nije vreme. Pored toga, on uključuje i predlog jelovnika o kome smo ranije pričali. Za sve one kojima je ovaj program previše, u bilo kom smislu, tu je i kraća verzija – Ključ za trajno mršavljenje. Pogledajte, istražite programe, možda vas neki od njih inspiriše.

Uključite meditaciju u vaš program za mršavljenje

No, bez obzira na to da li na ovaj put krećete sa ili bez programa, osim koraka koje sam prethodno navela, redovna meditacija bi trebalo da bude na vašem spisku životnih promena. Odluka da meditirate svakog dana 10-15 minuta u toku naredne godine i te kako će vam pomoći da istrajete na svom putu mršavljenja. Umirivanjem tela imaćete manje potrebe za hranom. Probajte.

Praćenje postignutih ciljeva

Nekima praćenje ciljeva može da bude frustrirajuće, ali dobro je znati kako vam ide i da li nešto treba menjati. Spremite sebe psihički na to da će nekada biti uspona, nekad padova i da linija kojom će vaša kilaža ići generalno na dole, na mikro planu može da pokaže različite varijacije. To je sve normalno i tako treba da bude. Zato je preporuka da se merite jednom nedeljno i da te rezultate beležite. Možete se i slikati pa kasnije uporediti slike koje napravite na početku sa onima koje ćete dobiti nakon 2-3 meseca.

Ostanite motivisani na putu mršavljenja

I za kraj ove postavke ciljeva, želim da vam poručim da su rutina i istrajnost nešto što mora pre ili kasnije da vas dovede do cilja. Zato ne odustajte i ne zaboravljajte za šta se borite. Iskreno odgovorite na pitanje zašto želite da smršate i odgovor stavite negde sebi na vidno mesto. Zalepite na prvu stranu neke sveske koju koristite ili na radni sto… negde gde će vas stalno podsećati na to koji je vaš cilj i zašto radite sve to što radite. Možete napraviti i svoju afirmaciju i njome potpomagati svoj proces mršavljenja, takođe držeći je na vidnom mestu.

Prijavite se za newsletter na mom sajtu, zapratite moj Youtube kanal ili instagram, imaćete moju podršku. Neka to bude vaš novogodišnji poklon vama. Hajde da se pratimo cele godine, da bi vam put bio lakši. I onda kada ne ide i kada mislite da je bitka izgubljena, samo čitajte, radite vežbe, pogledajte po koji post… videćete koliko će vam značiti. Na svim mojim društvenim mrežama ima dosta žena koje se osećaju baš kao vi. Možda vam ja neću pomoći, ali neka od tih divnih žena može da vam pomogne. Verujte mi, svedočila sam mnogo puta divnim drugarstvima i podrškama. Lakše je kada imate nekog uz sebe, a zajednica je tu da vam ne dopusti da odustanete!

Želim vam srećnu Novu godinu i sve najbolje u njoj!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top