Najbolji učitelj za mršavljenje

Put trajnog gubitka kilograma nije pravolinijski. Nije jednostavan i nije kratak. Neće proteći bez trzavica. Ali nemojmo zaboraviti – NIJE NI NEMOGUĆ!

Da sama nisam prošla kroz sve ono o čemu govorim možda ni ja ne bih verovala u to. Ni u svetlu ni u tamnu stranu. Ali nakon silnih dijeta, pilula za mršavljenje, probanja ovoga i onoga, mogu vam reći da recept postoji i da je moguće! Za to vam mogu dati i svoj lični primer, ali i primer mnogih klijentkinja koje su prošle kroz moj program Postanite i ostanite zauvek vitki. Program se kroz godine menjao, ja sam sazrevala i unosila nove stvari u edukaciju koju nudim, ali najbitnije od svega je da se kilogrami izgubljeni kroz ovaj sveobuhvatni pristup nisu vratili!

I to je ono što bi trebalo da imamo na umu kad krenemo u jednu ovakvu transformaciju: viziju našeg zauvek vitkog tela. I uvek i svuda podsećati se ovoga i znati koji je naš viši cilj, jer ćemo vremenom, dok proces traje, imati epizode koje će zahtevati žrtvu i dane kada ćemo jednostavno pasti, pojesti nešto i pomisliti kako je opet sve izgubljeno, a zapravo, samo smo izgubili svoju širu sliku i percipirali trenutnu slabost kao pravilo i konstantu.

Naoružajte se strpljenjem

Nijedan gubitak kilograma ne teče bez iskakanja iz ritma, bez takozvanih „prekršaja“, „loše“ hrane, dana kada „varamo“ i slično. I to je donekle OK. To je u redu kada se desi nekad, kada niste mogli da iskontrolišete sebe ili kada su neke druge okolnosti bile van kontrole. Nije OK ako ste mogli da pojedete ono što je bilo po planu i kada pronalazite lažne izgovore za svoje ponašanje. (Verujem da svako za sebe može da prepozna kada je u pitanju jedno, a kada drugo stanje.)

U trenucima kada se desi iskakanje iz ritma naše je da se što pre vratimo u svoj režim, a zatim i da se zapitamo šta smo naučili iz onoga što se desilo.

Dakle, u konkretnom slučaju jelovnika koji koristimo na programu Zauvek vitki, to bi značilo da svaki put kada dođe do ovakvih situacija pokušamo da se odmah u sledećem obroku vratimo na svoj jelovnik. Ne sutra, ne od ponedeljka, već odmah, u narednih par sati. I što češće ovo radimo, što se češće vraćamo, manje će nam se događati, a i kada se dogodi brže ćemo se vraćati u igru.

Isto je i sa bilo kojom drugom vrstom ishrane koju praktikujete kako biste skinuli višak kilograma – poenta je vratiti se što pre svom režimu.

I time ćete rešiti prvi deo ovog problema.

Zašto mi se ovo sada dogodilo? Šta sam naučila iz ovoga što se dogodilo? Koja je moja lekcija?

Drugi deo priče je malo dublji, ali i donosi snažnije rezultate. Naime, nakon jela obroka koji nije zapisan u jelovniku trebalo bi da se zapitamo šta nam je to iskustvo jela nečega drugog ili prejedanja donelo? Zašto se pojavilo i zašto baš sada? Možda mu je uloga bila da nas ojača, da nam testira volju, da nam da do znanja da još nije vreme za opuštanje ili nešto slično. Odgovori mogu biti različiti.

Prigrlite znanje

I šire gledajući, svako životno iskustvo možemo da prihvatimo na dva načina: možemo se osećati kao žrtva sticaja okolnosti i nemilih događaja, gde se stvari događaju, a mi posmatramo i trpimo, ali isto tako možemo da preuzmemo moć u svoje ruke i da se zapitamo – „Šta je meni ovo iskustvo donelo“? I to je ono što pravi ključnu razliku u nastavku našeg šablona ponašanja. Mi učimo i razvijamo se iz nevolja u kojima se nalazimo i zato je naš zadatak da ih maksimalno iskoristimo i zato i čitav život ima uspone i padove. Svaki period nosi svoje iskustvo, a sve ono što ne prevaziđemo i ne shvatimo ponavljaće nam se sve dok ga ne savladamo. I ne samo to, ponovljene lekcije najčešće dolaze u još jačim oblicima i sve transparentnije. Zato je mnogo pametnije i efikasnije odreagovati što ranije i ubrati svoje znaje, a zatim nastaviti dalje.

Kada nam je sve potaman i kada nam dobro ide, mi se osećamo lepo, osećamo da je život na našoj strani, ali uludo je i pomisliti da je život protiv nas kada nam nije baš najsjajnije. Šira slika, koju smo obično u mogućnosti da sagledamo kasnije, ima odgovor na to zašto se nešto događa u trenutku u kome se događa. Zato kada god naiđete na prepreku u vašoj ishrani, zastanite, umirite se, udahnite i izdahnite. Vratite se na sledeći obrok po planu, a zatim odvojite malo vremena za sebe i sagledajte tu širu sliku. Šta je bilo potrebno da naučite?

Ukoliko do odgovora ne dođete odmah, ne opterećujte se. Može se desiti da vam u toku dana, bez ikakve prethodne namere samo padne na pamet odgovor na vaše pitanje. Poslušajte ga, a ako ga nikako nema vi se trudite da se pridržavate svog jelovnika što bolje možete i nastavite dalje. U slučaju da se slična priča ponovi i ponovite svoje ponašanje, ponovo porazgovarajte sa sobom, sve dok vam ne bude jasno zašto imate potrebu da jedete. Šta je okidač? I zašto imate potrebu da „grešite“? Šta vam to donosi na duge staze? Ima li ičeg dobrog u tome što ste pojeli obrok koji nije planiran?

Ovakvi odgovori vas vode u srž vas samih, a zatim i u srž problema. A kada vidite kako problem izgleda, moći ćete da krenete ka rešenju. I to je poenta ovakvog sagledavanja stvari.

Život zaista nije crno-beli svet. Toliko je nijansi protkano, da ako se samo malo udubimo u to možemo jasno da vidimo koliko je sve to što se događa oko nas magično. Od unutra ka spolja, ili obrnuto, lepeza je široka. Što više povezujemo, što više učimo i zaključujemo o uzrocima i posledicama, to više možemo da napredujemo, da budemo svesniji i prisutniji i da preuzmemo kormilo svog života.

Želim vam lep dan danas!

1 Comment

  • markodev Posted 4. oktobra 2023. 12:30

    test

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top