PG Slots Možda i znamo kako smršati brzo i zdravo, ali kako POČETI PONOVO? - Aleksandra Ubović
Možda i znamo kako smršati brzo i zdravo, ali kako POČETI PONOVO?

Drage moje, nova godina je pred nama – nepopunjen kalendar i prazan papir za planiranje… Šoljica kafe ili čaja je tu, omiljeni filmovi i serije, malo sporiji tempo i magija novog početka.

Ne miriše li sve to na još jedan savršeni trenutak da se napravi plan i nakon praznika krene sa gubitkom kilograma?

Možda je vaš odgovor da, možda ne… a možda više i ne znate šta biste odgovorile, već samo osećate kendlu u grlu.

JER… Šta ako vam je muka od samog ovog pitanja? Šta ako više ne možete da čujete ni da poverujete ni u sebe niti u neku dijetu? Još gore, shvatili ste da brze dijete nisu rešenje i da je promena dublja i kompleksnija, ali džabe…. nemate snage da se suočite sa svime PONOVO. Ma sramota vas je i da pogledate sebe u oči, a očajno se osećate i pri pomisli da od sledećeg ponedejlka ili prvog januara saopštite, po ko zna koji put, svojoj okolini da menjate navike i da počinjete da se bavite svojim kilogramima.

Zvuči li vam sve to poznato?

Cilj ovog opisa nije da vam dodirnem slabu tačku, već želim da vam kažem da su vaša osećanja potpuno prihvatljiva i normalna. Sasvim je u redu da se osećate tako kako se osećate.

Udahnite…. izdahnite. Napravite pauzu. U redu je. Dopustite sebi da kroz vas prođu sve te nabujale emocije nemoći, mržnje, očajanja, besa… samo ih osetite… i neka odu… onoliko koliko je to moguće u ovom trenutku.

Ako želite da se ponovo pozabavite nečim što  vas dugo godina muči i što je vaša tema, a žmurite na jedno oko dok sagledavate situaciju u toj oblasti, za početak osvestite: sve što vam se dešava je normalno. Bes koji osećate prema promenama je opravdan, a osećaj nemoći je očekivan. Nije isto prvi put postaviti neki cilj i ići ka njemu bez ikakvih prethodnih iskustava i predrasuda i počinjati ponovo nešto na čemu smo očigledno više puta padali.

Samo recite sebi za početak: Sve što osećam je potpuno normalno. Sve što osećam ne znači da ne mogu da nađem način da prevaziđem ovu situaciju.

Odakle krenuti kada ipak odlučim da hoću da smršam u sledećoj godini?

Kada se emocije malo slegnu i kada shvatite da je jedino bitno da vi zaista želite da uspete u svom gubitku kilograma, a ne šta će reći bilo ko ili koliko će to vremena iziskivati, sledeće što dolazi na red je pitanje – odakle krenuti? A odgovor vašeg mozga je nešto slično rečima Ne znam. Više nemam ideju ni za jednu dijetu, ni za jedan proces koji me može dodatno inspirisati i učiniti da se ponovo osećam zadovoljno i srećno. Jednostavno, mnogo puta se suštinski ništa nije desilo, pa ne verujem ni da će se ovaj put desiti.

Ne predajte se, jer rešenje postoji! Ne dozvolite mislima da vas povuku na svoju stranu, nego zastanite i sve svoje prethodne pokušaje da smršate ne gledajte više kao promašaje, već kao jednu veeeliku lekciju koja će vam ovog puta dati odogovre i usmeriti vas kako biste bili što uspešniji u svojoj misiji. Došlo je vreme da sve ono što vam ranije nije služilo sada okrenete u svoju korist. Pa razmislite i sami, ukoliko ste već probali toliko toga kako biste smršali, nemoguće je da baš ništa niste naučili iz svih tih iskustava. Zahvalite im se i prigrlite ih, jer kada odlučite da počnete ponovo da mršavite, ovi pokušaji biće vaš najbolji saveznik na putu ka uspehu, samo ako znate da ih iskoristite kako treba, a ja ću se potruditi da vam dam nekoliko ideja kako to možete i učiniti u Novoj godini.

Prethodni poraz otkriva kako najlakše smršati

Za početak, postavite sebi cilj.

Kada pričamo o postavljanju cilja kod gubitka kilograma, razmislite o dve stvari.

Prvo je broj kilograma koji želite da imate. Predlažem vam da se oko izračunavanja ovog broja posavetujete sa nekim stručnim licem kako biste imali što realniji uvid u ono što bi trebalo da postignete. Ovime ćete izbeći da se zaustavite prerano ili pak, da preterate (jer nekako nam uvek fali da skinemo još 2 kg kako bismo imali idealnu figuru). Kada imate konačni cilj, podelite ga na manje. Tako ćete pojačati svoju volju i motivaciju jer ćete brže ostvariti neki od zacrtanih brojeva.

Drugi deo postavljanja cilja je odgovor na pitanje: Šta je ono što vi želite da postignete u svom životu dostizanjem idealne kilaže? Šta će se desiti kada do te brojke dođete? Da li ćete dobiti slobodu da izaberete garderobu koju ste od uvek želeli ili možda mir i spokoj? Stomak koji radi bez problema? Kakav odnos sa hranom želite da imate? Razmislite o toj varijanti sebe koja već ima idealnu figuru. Kako se ponaša, koje su joj navike, šta oseća? Osvestite šta je ono što vi želite da ostvarite u oblasti ishrane i krenite ka tome. Neka vam slika te osobe bude stalno u mislima, i već polako počnite da prilagođavate svoje navike onome što zaista želite, jer navike su te koje će održati rezultat.

Kada sam krenula u borbu sa težinom, moj cilj je bio da zauvek budem vitka! Da izađem iz začaranog kruga plus/minus deset kilograma. I to je ono što me je motivisalo i potpuno obuzelo. Na kraju krajeva, tako je i nastao kurs Zauvek vitki.

Dakle, zapitajte se šta je ono što bi vas potpuno oduševilo da se dogodi u ovom procesu i krenite ka tome.

Zatim se setite šta nije štimalo do sad? Gde ste to padali i prekidali svoj program?

Što preciznije identifikujete ove momente, to ćete ih lakše prevazići kada ih sledeći put prepoznate. Jedan „pogrešan“ izbor više ne mora da znači kraj i odustajanje od zamišljenog cilja. Na vama je da ga sada prepoznate i registrujete i da nastavite dalje.

Razmislite da li su zahtevi koje ste postavili pred sebe bili preteški ili ste možda bili jako opterećeni drugim segmentima života i niste znali kako da se izborite sa svime u isto vreme kada i sa svojom kilažom. A možda ste se previše fokusirali na jedan aspekat mršavljenja, npr na ishranu i zaboravili da se pozabavite svojim mislima.  Sve to može da bude uzrok neuspeha, ali i mnogo toga drugog. Pokušajte da prepoznate svoja ograničenja, pa nastavite dalje sa odgovorima.

Šta nam je išlo dobro i šta bismo zadržali?

Osim poteškoća, mora da je bilo i nekih dobrih strana vašeg uravnoteženijeg života. Sigurno vam se dopala neka zdrava hrana i neko povrće ili voće postalo omiljeno. Počnite odatle. Pa se zapitajte, koje su vam još to zdrave navike ranije prijale? Možda je to više hidratacije ili šetnje. Setite ih se i obnovite ih. Ovako ćete smanjiti otpor organizma ka akciji  i olakšati sebi, a vremenom ćete osetiti potrebu da uvodite i nove zdrave stvari.

Sledi rad na strategijama za postizanje onoga što želite

Kada imate cilj i imate ono što vam je išlo dobro, a sa druge strane i ono što vam je pokvarilo rezultate, možete li da napravite strategiju koja će uroditi plodom? Pozabavite se pitanjem vaših misli i uverenja, a sa druge strane vidite i kako ćete organizovati svoju ishranu.

Moj savet je da se problem uvek sagleda holistički, da mu se priđe i izunutra i spolja, a tamo gde zapne i gde ne možete sami da se posavetujete sa nekim stručnjakom u toj oblasti.

Na kraju kako ceo ovaj put olakšati sebi?

Tako što ćete razmisliti još i o tome šta vam može biti pomoć na ovom putu? Šta bi vam to olakšalo sve one trenutke krize i žudnje za hranom? Napravite spisak koga ćete se pridržavati dnevno ili možete posegnuti za njim kada dođe do kritičnih trenutaka. Zapišite sve ono što radi u vašu korist, bilo da je to meditacija, šetnja, razgovor sa dragom osobom, molitva, čitanje afirmacija, čitanje neke knjige ili šta god vam može pomoći. Ti opuštajući momenti će vam biti dragoceni kako biste povratili energiju i uložoli je u vašu misiju mršavljenja.

***

Ako ste uspeli pažljivo da pročitate prethodni tekst i da odgovorite na ova pitanja, već ste na doborom putu i sigurno ste već i sami došli do nekog zaključka. Nije jednostavno i treba odvojiti vreme, ali ako želimo drugačije rezultate, moramo drugačije i pristupiti celoj priči. Može potrajati dok nađemo adekvatni recept za sebe, ali verujte u proces i verujte svojim instinktima. Svaki odabir koji načinite doneće vam znanje i iskustvo, a to je uvek neprocenjivi dobitak.

Ja sam tu za svaku stručnu pomoć i konsultacije sa svima onima koji osećaju da je sada prvi trenutak da ponovo krenu sa mršavljenjem, ali i da je vreme da ova priča dobije svoj epilog u vidu srećnog završetka – zauvek vitke figure! Tu su i programi Zauvek vitki čija naredna grupa polaznica kreće 20. januara i Ključ za trajno mršavljenje da vam daju dodatni elan u ostvarivanju ovog cilja.

Želim vam sve najlepše u Novoj godini i ne zaboravite da vi to ZAISTA možete!

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top