Leto – najbolje vreme za mršavljenje!

 

Iako nam je početak leta bio prilično kišan i neobećavajući, jul i avgust su doneli sve svoje čari i potpuno aktivirali „letnji režim rada“.  Tu je laganija garderoba, više izlazaka, češći odlasci u prirodu i nešto ležernije životne teme. Vreme je za godišnje odmore i jedan deo nas čezne da ne misli ama baš ni o čemu!

Ali umesto da toplota ulenji vaše misli, kako vam zvuči ideja da ove godine o letu razmišljate kao o idealnom vremenu da se pozabavite svojom težinom i to na jedan novi način? Umesto uspavljivanja, šta mislite o buđenju?

Vežbe za mršavljenje, preparati za mršavljenje ili nešto treće?

Leto_lubenica_mrsavljenje

Ono što se najčešće preporučuje svakome ko želi da se pozabavi svojom kilažom (u smislu skidanja viška kilograma) jeste korigovanje ishrane i pojačana fizička aktivnost. Što se tiče ove dve kategorije, prilično je očigledno zašto je lakše sprovoditi ih u toplijim mesecima: više smo na otvorenom, aktivniji smo napolju, veći je izbor sveže hrane, dostupnije voće i povrće i sl. Ali leto ima svoje benefite i ukoliko smo voljni da se pozabavimo i svojim mislima i emocijama na temu gojaznosti.

Ovo godišnje doba nam pruža duži dan i više svetlosti, a nivo naše mentalne snage i volje direktno je povezan sa brojem sunčanih sati u toku dana. Kako Sunce počne da zalazi ili ako se nalazimo u zamračenoj prostoriji, naše telo luči više melatonina (hormona koji reguliše potrebu za snom), organizam se usporava i priprema za odmor, što rezultira manjom količinom moždane aktivnosti. Dakle – više sunčanih sati znači više jasnijih misli i više želje da sarađujemo sa njima, a upravo to je ono što nam treba ukoliko rešimo da dekodiramo svoje kilograme!

Ukoliko još spadate u većinu koja ima i odmor na raspolaganju ili na bilo koji način smanjene obaveze u toku leta, ovo će vam dodatno ići na ruku. Rasterećeniji mozak spremniji je da pruži smislenije odgovore i uputi u pravom smeru. Zato vas pozivam da ne pustite da vam slobodni dani prolete, već da počnete da tragate za VAŠIM ključem trajnog mršavljenja,  da se zapitate zašto želite vitku liniju, šta možete da uradite po tom pitanju, šta vas koči, koje su to unutrašnje barijere koje vam ne dozvoljavaju da istrajete i sl.

Put do ovog otkrića je introspektivan i malo drugačiji od svega onoga na šta ste do sada navikli. On zahteva aktivno razmišljanje i razgovor sa samim sobom, a za ovako nešto potrebno je i da se malo osamite. I eto još jedne stvari koju leto olakšava! Sa lepim vremenom postaju aktivna dvorišta i terase, samim tim dostupno je više prostora za svakog ukućanina, a vrlo lako možete naći svoj kutak za zaranjanje u sebe i na nekom javnom izletištu ili bilo gde u prirodi.

Da li mi je još nešto potrebno za mršavljenje kroz mentalnu promenu?

Ne! Volja, malo vremena i prostora su dovoljni za početak.

Znam da među vama koji ovo čitate ima i onih koji baš i nemaju volje jer su pre samo nekoliko meseci imali savršeni plan kako će do leta skinuti kilograme, ali ni ove godine on se nije ostvario. I sada ste razočarani i tužni i besni na sebe i čitav svet… Dobra vest je da i u ovom slučaju (iako vam se to ne čini tako na prvi pogled) leto radi za vas! Baš sada imate priliku da se suočite sa svime onime od čega bežite cele godine. Jasnije će vam biti šta vas to toliko muči i koja osećanja se bude u vama kada treba da obučete kupaći kostim. Pokušajte da baš u svemu onome što vas nervira kod leta nađete motiv kako sledeće ne bi bilo isto.

Kada jednom počnete da radite na sebi iznutra zadiviće vas sve ono što takav pristup može da donese. On ne podrazumeva samo gubljenje kilograma, on otvara vaše srce tako da vidite vredniju i lepšu stranu sebe. Mnogo je karika i segmenata kojih ćete se dotaknuti. Prava transformacija će se dogoditi u vama, a onda će se videti i spolja.

Ako ste se već ranije susreli sa idejom da naše misli i emocije utiču na naš izgled, onda negde i sami znate u kom smeru bi vaše istraživanje uz limunadu moglo da krene. Ohrabrujem vas da sami postavite smernice, a onda nastavite sa dodatnom edukacijom i da proširujete svoje vidike.

Ako pak prvi put čitate o ovako nečemu, možete za početak istražiti moj sajt i pogledati ostale tekstove bloga. Sigurna sam da ćete tu pronaći neku od praktičnih ideja koja vama najviše leži.

Kada se jednom upustite u ples sa samim sobom, kombinujte uvide do kojih dolazite sa promenama u stilu života. Misaoni proces će na taj način biti upotpunjen akcijom i realizacija vaših želja ne može da izostane.

Želim nam svima kvalitetno i uspešno leto!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top