Koliko kilograma je teška tvoja zona komfora?

Koliko kilograma je teška tvoja zona komfora?

Život nije statičan. Oko nas se iz dana u dan smenjuju događaji i niko ne može da obeća da će sutra bilo šta biti isto kao što je danas, ma čak i u narednom satu ne znamo šta može da se desi i da nas iznenadi – i dobro i loše. Sve je to život, i on teče…. i tako i treba da bude. No, mi ljudi često imamo potrebu da stvari zaustavimo, da ostanemo tu gde jesmo, da apsolutno vladamo, da znamo sve do sitnica…, a kada dođe do sukoba naših planova i onoga što život nosi na to različito odreagujemo. Nekima od nas ide lakše da se prilagode malim i velikim promenama, dok drugi teže preživljavaju konstantna menjanja.

Verujem da među vama koje ovo čitate ima dosta onih koje se ukopaju kada dođe do iskakanja iz ritma ili neke veće promene, kojima je neprijatno i nelagodno da izađu iz zone komfora, koje bi da zaustave sve što osećaju i misle u tim trenucima…, a to kažem zato što se takav odgovor našeg sistema često oslikava ni manje ni više nego baš na kilaži koju nosimo. To je zato jer kilogrami u mnogo slučajeva imaju ulogu da nas zaštite od spoljnih uticaja, a kako mi duboko u sebi ne želimo promenu, kilogrami se gomilaju u cilju zaštite, dok nervoza koja nastaje traži da pojedemo nešto kako bi suzbila neprijatne osećaje.

Upoznajte se sa svojom zonom komfora

A poznajemo li mi to mesto na kome podsvesno želimo da ostanemo? I koja je naša zona komfora?

Kratak odgovor je da je to sve ono na šta smo navikle.

Nekada će, iznenađujuće, to biti i stvari koje nikada ne bismo priznale ni sebi ni drugima, ali baš u tim „lošim“ situacijama se mi osećamo kao svoj na svome. Objektivno gledano, na primer, svađe ili plakanje nisu primamljivi, ali nemojte se začuditi ukoliko osvestite da su baš ova stanja postala vaša rutina i vaš način ponašanja. Tuga vam je poznatija od sreće i tu ostajete jer je „sigurno“. Možda će vam se dogoditi da vas neko pozove da izađete, ali vi ćete to brže-bolje odbiti iz nekog razloga, nesvesno birajući da ostanete kući i plačete…. i usput još nešto i pojedete, jer nije vam ni do čega. Vratite film u nazad, već dugo vam nije ni do čega… vaša rutina je postala da vam bude loše. Ili – vaša zabava i navika je gledanje filmova i obavezno neko jelo uz to. Posle posla ni ne pada vam na pamet da prošetate, već u glavi imate svoj kauč i Netflix. Kada ovako osvetlimo svoje rutine, za mnoge će postati jasno da je potrebna korenita promena.

Da li ste spremne da unapredite sebe?

Novo telo traži nove navike, traži novu vas, ali ne samo spolja. Novo izdanje vašeg već magičnog tela traži promene u vašem načinu razmišljanja, u navikama, traži promenu zone komfora koju trenutno imate. I mršavljenje na duge staze je u velikoj, ma u ogromnoj meri, stvar unutrašnje promene i unutrašnjeg procesa. Kako ćete pričati, šta ćete misliti, kakvu viziju ćete imati o svome telu, kojoj slici ćete se vraćati, koja je VAŠA ISTINA?

Ako je vaša istina i dalje ta da ste gojazni, ako sebe doživljavate kao punačku osobu i tako o sebi pričate, univerzum će učiniti sve da vam da potvrdu toga. Možda ćete pomisliti – ali sve i da (u)mislim da sam zgodna, šta mi to vredi kada me testo goji kada ga jedem. Ako jedem testo gojiću se i to je činjenica. Da, slažem se da trebamo imati nove navike, ali trik i jeste u tome što će nova ti imati i nove navike. Nove duhovne osobine tražiće da se iskažu na svim poljima, uključujući i fizički odnos prema telu – nega, ishrana, fizička aktivnost.

Koliko ćemo dosledni biti u ovome je stvar toga da li sve to što činimo za sebe doživljavamo kao muku, napor, odricanje… ili uživamo u tome. Da li smo pod stegom koja samo čeka kada će pući, ili plovimo, jezdimo životom i ubiramo ono najbolje za sebe.

Cilj putovanja ka vitkom telu nije samo stići do te magične brojke koju ste zacrtale da vidite na vagi. Cilj je podići celu sebe na jedan novi nivo – kreirati za sebe novu priču u kojoj se osećate prijatno. Cilj je sa lakoćom živeti novu rutinu, srećno i svesno birati zdravije obroke jer je to počelo da nas čini srećnima. Cilj je doživeti sebe na novi način i ploviti u svemu ovome kao da ste oduvek tu i bile. Dokle god ste pod stegom moranja i dokle god nove navike doživljavate kao privremene, koliko god da kilograma imate, u najvećem broju slučajeva samo je pitanje trenutka kada ćete, žargonski rečeno, pući i vratiti se na staro. Kilogrami su posledica svega onoga što menjate. Menjajući misli i doživljaj emocija vi menjate vaš odnos prema hrani, a menjajući odnos prema sebi i prema hrani menja se kilaža koju imate.

Malim koracima ka velikoj promeni

U početku vam sve ovo može izgledati strašno i strano, zato nemojte kuditi sebe i ako ste krenule sa određenom pretpostavkom o broju dana koliko će vaša dijeta trajati. Neka to bude vaš prvi korak kako biste lakše naterale sebe da počnete, a onda, kako vreme ide, dopustite sebi da se razvijate i da promene na svim poljima zaista počnete da implementirate u svoj život.

Osećanja prema procesu mršavljenja i vašem novom ja će se menjati. Nemojte da se plašite ako se trenutno osećate kao neko ko je stegnut i pritisnut programima i uputstvima, u jednom trenutku postaće vam zabavno i same ćete otkrivati nove načine da unapredite sebe. Kako duša raste i prelazi na nove nivoe saznanja, kako sve više razumemo naš sistem emocija, tako će se i naš odnos prema našim novim navikama menjati. S druge strane, fiziologija će odraditi svoje i podržati nas, izgrađujući mehanizme tih novih navika u nama.

I još dobrih vesti je da na sebi svako može da radi, bez obzira gde se trenutno nalazi, bez obzira na godine, status ili bilo šta drugo.

Unutrašnji razvoj je magično putovanje koje se nikada ne završava, ali to svakako nije razlog da na njega ne krenete. Kao što život stalno teče, tako smo i mi bića koja su rođena kako bi se stalno usavršavala i otkrivala nove stvari. Nismo rođeni za statičnost. Kako budete učile da što lakše „varite“ sve što vam se događa u životu, da reagujete brže, da budete opuštenije vezano za okolne životne procese, to će se kilogrami sve više topiti, to će vaše telo gubiti krutost, ispunjavajući svaku ćeliju lakoćom života.

Ja i dalje uživam u istraživanju ovog polja, unapređujem znanje o blokatorima u gubljenju kilaže i o tome kako trajno možemo izgubiti kilograme i nisam se umorila da sve što znam podelim sa vama. Naprotiv, to me dodatno ispunjava. Zato sam srećna da o svemu onome što otkrijem pričam sa vama na svojim kanalima, a posebno sam ponosna na programe koje sam nakon godina proučavanja osmislila kako bih obuhvatila sve ono što je u nama potrebno postaviti na zdrave noge, tako da rezultati mršavljenja budu trajni.

Istražite, možda ćete naići na nešto što će vam pomoći na vašem putu promene.

Tu sam da vas podsetim da je moguće!

 

 

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top