Dosta mi je mršavljenja, hoću da smršam!

Dosta mi je mršavljenja, hoću da smršam!

Da bismo krenuli u proces mršavljenja potrebna je jaka odluka, volja, spremnost na posvećenost, disciplina, energija, odricanje od stvari… zaista mnogo toga, a priča se dalje usložnjava ako smo mršavili više puta, pa se ponovo gojili, a kroz godine gubili nadu i veru da će nešto biti drugačije. No, bez obzira na sve to, u nekom trenutku se vratimo svom cilju, još jednom skupimo hrabrost i krenemo ka ostvarenju. Da, nije to ni malo lako, ali ima nešto u tom počteku što nas pogura i da nam krila. Pustimo se, pa šta bude. Euforični smo, možda nervozni i gladni s vremena na vreme, ali ipak srećni jer radimo nešto za sebe. Još kad vidimo prve rezultate, bude nam puno srce, pa sve to skupa ublaži onaj neprijatniji deo.

Međutim, posle nekog vremena splasnemo, manje ili više uđemo u rutinu, ne sećamo se početka, a kraj ne vidimo – i eto nas kod izazova. Negde na sredini puta ili kada ste nekoliko kilograma pre dostizanja svoje idealne težine nešto stane. Mozak krene da podržava zastoj svojim saboterskim pitanjima i konstatacijama – Dokle ovako i čemu sve ovo? Ili Dovoljno sam smršala. I da hoću više ne mogu. Možda je ovo moja idealna kilaža, pa neću se sad pretvoriti u manekenku. Dosta mi je ovo i ovo je uspeh za mene… i slično.

Možda nijednu od ovih misli i ne uhvatite da vam prođe kroz glavu, ali zato uhvatite sebe kako se vraćate starim navikama, pojedete nešto slatko, tri parčeta hleba, pa još malo, pa se možda i prejedete…. dan po dan i kilaža krene da se vraća. Krivica je tu da začini, pa pojedemo još malo da i nju ućutkamo i vrlo brzo izgubimo sve kočnice i kao da ništa nije ni bilo. Nikada nismo ni mršavili. U najgorem slučaju dodamo još koje kilo koje nismo ni imale pre početka i tako ostajemo u večitom krugu mršavljenja, a nikako da smršamo.

Blaža varijanta ove priče je da stanemo na nekoj kilaži i da ne možemo da stignemo do svoje idealne težine. Trudimo se, ali posustanemo. Kilo ode gore, pa se spusti, ali nikako ne možemo da prebacimo određenu kilažu i da uđemo u garderobu za broj manju. Nešto nam se ne da, a misli već pletu svoju mrežu i ne dozvoljavaju vam da vizualizujete sebe u idealnom telu, niti da vidite kako bi bilo da stignete do svog cilja. Sve dalje vam izgleda nemoguće.

Nije sve tako crno

Ali dobre vesti su da nijedna od ove dve varijante ne mora da bude vaša priča. Ili ne mora više da bude vaša priča. Zacrtano se zaista može ostvariti, a lakše je ako razumemo zašto dolazi do stagnacije i vraćanja na staro.

Zašto se naša idealna kilaža pretvori u nedostižan cilj?

Univerzalni odgovor najčešće bi bio – zbog naših podsvesnih uverenja, ali rešenje traži detaljniji odgovor, što zahteva da do njega dođe svako za sebe, samostalno ili uz nečiju pomoć.

Kako biste bolje shvatili šta se događa, za početak možete postaviti pitanje šta ćete (osim kilograma) izgubiti ako smršate?

Možda vam u prvi mah ovo pitanje deluje čudno i nepotrebno. Možda vam se čini da vas je baš briga i ako izgubite nešto jer će nagrada biti mnogo veća, ali ukoliko imate višak kilograma koga ne možete da se rešite velika je verovatnoća da vam oni podsvesno služe nečemu. Tu su zato što imate potrebu za njima. Pa ako tako posložite stvari, koji strah se javlja kada zamislite sebe kao vitku, atraktivnu osobu?

Opustite se i dajte sebi malo vremena da dođete do odgovora. Prođite kroz ovo pitanje više dana uzastopno.

Suočavanje sa samim sobom može da boli, ali odustajanje će vas boleti mnogo više i dugoročnije. Ako ste zapele negde na nekom kilogramu do kraja, ako ste na pola i vraćate se starim navikama… nešto ne štima kako treba. I naše je da to istražimo i rešimo. Odustajanje nije opcija. Ne dajte je sebi kao opciju. Šta se događa? Gde škripi? Šta vas muči?

Ukoliko ste prošle kroz neki od mojih programa možete iskoristiti alate i vežbe koje smo radile da otkrijete koja je prepreka u pitanju. Ako niste, pokušajte same sebi da postavljate pitanja, da istražujete. Šta vas to boli i sa čime ne želite da se suočite? Tu leži vaš odgovor zašto ne želite da smršate, zašto jedan deo vas želi da ostane u zoni komfora i prevari vas uvek na sličnu foru da samo još ovaj put pojedete nešto.

Nestajem sa svojim kilogramima

Odgovori do kojih ćete doći zaista su raznovrsni, ali želim da podelim sa vama nešto što često „iskopam“ zajedno sa svojim klijentkinjama, a to je da se negde u nama povezalo osećanje nemoći i slabosti sa vitkim telom.

Da li se i vi plašite da ćete nestati ukoliko se oslobodite viška kilograma? Koliko će tada vaša reč biti bitna? Da li će vas ljudi čuti? Možda ste se kao male devojčice osećale nebitno, vaše mišljenje nije bilo važno i ućutkivali su vas, a vi ste želeli da vrisnete: Postojim i ja! Vidi me, postojim! Tu sam! Možda se ovako nešto događalo kasnije u vašem životu, u nekoj vezi ili odnosu gde ste se osećale neprimetno. Tamo gde niste mogle da progovorite glasom, kilogrami su došli da posvedoče da ste i vi bitni. I šta sada? Treba li da izbrišete sebe?

Naravno da ne. Nećemo dozvoliti da nas uverenje da nismo dovoljno bitne i da ćemo postati još nebitnije ako smršamo držati u klopci. Možda će biti potrebno neko vreme dok usvojimo nove stavove, ali bitno je da je to promenljiva kategorija i da se na tome može raditi, a to vam mogu potvrditi sa sigurnošću jer kroz sve ovo godinama uspešno prolazim sa svojim klijentkinjama.

Kako pokrenuti drugačije razmišljanje?

Ako malo pažljivije oslušnemo šta nam neko kaže kada vidi da smo smršali, često ćemo čuti da smo „oslabili“. Naša snaga se negde izgubila, otišla. Mi više nismo ono snažno biće. Zato je bitno da shvatimo da mi nismo samo telo, već i mnogo više od toga i da je naše prisustvo snažno i bez viška kilograma. Baš tako i glasi jedna od afirmacija koja vam može pomoći da ovu misao usvojite. Vežbajte je svakodnevno:

Ja sam snažno prisustvo u ovom svetu i bez viška kilograma.

Nadovežite se svojim afirmacijama. Stvorite svoj novi svet kroz reči koje postaju vaše misli, a vaše pozitivne misli manifestovaće vitko i zdravo telo. Jer sve dok naša podsvest bude verovala da nismo dovoljno jake bez te neke zalihe na nama, naši pokušaji mršavljenja biće uzaludni. Naše telo želi da nas zaštiti, da nas podrži, nikako da nas ostavi slabima i nezaštićenima. Zato se paralelno sa bilo kojim režimom ishrane radi i na mislima i na emocijama. To je ono čemu podučavam.

Shvatite proces

Na posletku, zaustavljanje nije poraz, svaki proces ima svoje uspone i padove i put mršavljenja tako i trebamo posmatrati, a nikako kao pravolinijsko kretanje do idealne kilaže. Sve što osećate i kroz šta prolazite je sasvim normalno. Bitno je prevazići ono što nas koči, suočiti se samim sobom i nastaviti dalje. Ako padnemo, možemo i da ustanemo. Rešenje uvek postoji, a ja sam tu da vas podržim ukoliko vam je to potrebno.

Šaljem vam pozdrave i gledamo se na Instagramu i Youtube kanalu.

 

 

1 Komentar

  • Ksenija Posted 8. oktobra 2021. 12:47

    Draga Aleks, hvala ti na ovom tekstu👏
    U procesu sam mršavljenje i pročitala sam ga baš u trenutku kada mi je naišla prva kriza, kada bi stalno nešto jela🤔
    Bukvalno sam screenshot-ovala poslednji deo teksta.
    Kriza je prošla za jedan dan 🦋🦋🦋

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top