Danas ne moraš da smršaš

Kako bi se osećala da ti danas neko kaže da nikada više ne moraš da smršaš?

Ne moraš ništa. Ni da jedeš ni da ne jedeš, ni da brojiš kalorije. Ni da budeš vitka, ni zgodna, ni da uđeš u haljinu za izlazak… Nebitno je da li si u farmericama ili trenerci. Danas ne moraš da se smeješ i budeš pozitivna. Ne moraš ni da plačeš, ali ne moraš ni da budeš jaka kada ti neko da pogrdni komentar zato što si gojazna. U redu je da budeš tužna i ogorčena i ljuta.

Ako želiš igraj danas, protegni se, promrdaj. Ulepšaj sebi dan. Ako ne želiš, jednostavno samo budi.

Budi svoja danas. Takva kakva jesi. Sa svim svojim kilogramima, strahovima, pitanjima… To si ti. I prelepa si, baš takva kakva jesi. Iako ti je možda teško da trenutno poveruješ u ovo, da, baš ti si posebna i jedinstvena i baš takva si potrebna svetu.

Odmori danas. Ne moraš nikakvu veliku odluku da doneseš u toku današnjeg dana, niti da je sprovedeš u delo. Samo uživaj u tome što si ovde, na planeti Zemlji. Što dišeš, što si svedok sunčanog ili manje sunčanog dana. Oseti radost u kapima kiše, suncu, vetru i u miru misli.

Probaj da osetiš sebe. Da li shvataš koliko smo bogati baš zato što imamo spektar emocija od najtužnijih do najsrećnijih? I kada klonemo i kada nam osmeh prekrije lice, to smo mi. I divno je kada smo sposobni da osetimo i izrazimo svoje emocije na pravi način. Ne zataškavaj, budi iskrena pred sobom. Šta je ono što stvarno želiš, a šta se nekako nevoljno uvuklo u tvoj život i zauzima sve veću teritoriju dok ti okrećeš glavu? Ne moraš danas to da rešiš, samo pogledaj. I nastavi da dišeš.

Budi blaga prema sebi. To što imaš višak kilograma ne znači da si lenja, aljkava, neodgovorna, ružna… To samo znači da još uvek nisi naučila lekciju koju tvoji kilogrami žele da ti ispričaju. Ali svako ima svoje lekcije i niko nije manje vredan čovek zbog toga. Kilaža je lično pitanje i lična je odluka kada će se neko pozabaviti njome.

Naše telo svakog dana čuje od nas toliko uvreda da mu nije ni potrebno osuđivanje okoline. Sve već znamo i bolje od svih drugih znamo da navedemo šta sve tu fali i šta bi trebalo promeniti. Međutim, što više osuđujemo svoje telo, više ćemo na eho tih misli nailaziti i u okolini. A što više puta nam neko kaže da smo debeli ili ružni, to ćemo mi još više utemeljiti svoje mišljenje o tome…. i tako u nedogled jača laž da nismo dovoljno dobri. Hteli mi to ili ne, sa ovakvom postavkom u glavi sve će se nameštati baš tako da mi zaista postajemo sve deblji i deblji.

Zato se danas samo opusti, budi svoja takva kakva jesi. Što više uživaš u sebi, to će više drugi uživati u tebi. I sve te negativne emocije koje već postoje, oseti. Kada ih priznaš stvoriće se put i način da ih izbaciš iz sebe. Dokle god ih potiskuješ ostaćeš njihov rob, kao i rob svega onoga što one donose sa sobom: kilograme, bolest, depresiju…

Daj prostor sebi, oslobodi se negativnih reči i misli. Počni da pričaš o sebi pozitivno i afirmativno i svedoči kako se stvari oko tebe menjaju!

 

2 Comments

  • Tijana Posted 25. novembra 2020. 12:18

    Aleksandra divan tekst

  • Bucika Posted 10. decembra 2020. 22:18

    Divan tekst.Hvala vam!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top