Zašto je tako teško smršati?

 

Kada bi mršavljenje bilo tako jednostavno kao što nam se predstavlja i kada bismo samo mogli da svesno donesemo odluku da budemo zdravi i vitki, onda na svetu ne bi bilo gojaznih ljudi…

Međutim stvari stoje potpuno drugačije…

Naš um funkcioniše kroz dva dela –  kroz svesni i podsvesni deo, i to u odnosu 10 prema 90% u korist nesvesnog, što znači da većinu naših odluka i našeg ponašanja usmerava i umesto nas donosi odluke podsvesni deo našeg uma. Kad kažem umesto nas mislim na svesni deo uma 😊

U procesu mršavljenja jako je važno ’’uloviti’’ i otkriti koje su to zamke, odnosno nesvesne misli, koje nas sprečavaju da budemo vitki i zdravi i to predstavlja veliki deo mog rada kroz programe mršavljenja koje vodim.

Višak kilograma nikada nije tu slučajno već postoje razlozi zbog kojih ih ’’čuvamo’’. Naravno nesvesni razlozi, jer koju god ženu sa viškom kilograma da pitaš ona bi želela da bude zgodna i zdrava. Ali kile nikako da odu. Ili odu pa se još brže vrate.

A da biste lakše shvatili o čemu pričam ispričaću vam dve priče. Jedna je moja lična a druga je sa grupe za podršku koju vodim jednom nedeljno sa ženama koje su prošle moje programe.

Priča se dešava pre gotovo 5 godina.

Ja sam u procesu mršavljenja.

Jutro je i ja odlazim da se tuširam.

I samo u jednom trenutku osetim kao neku slabost, kao da mi je telo slabo.

I samo mi je prošlo kroz glavu  ’’Neću ipak više od ovoga sada da mršavim – biću previše slaba.’’

To je naravno misao koja mi je u milisekundi prošla kroz glavu i tada mi je sinulo!

U tom trenutku sam shvatila vezu između snage i velikog tela. Osećaj je bio kao da moram da imam veliko telo da bih bila jaka. I tada mi je palo na pamet da se kod nas kaže da je neko oSLABio, da je postao slab.

U stvari, ja sam osetila strah od toga da kada oslabim da ću da izgubim i snagu. Zamislite to! Znači nesvesni strah je da ću biti slaba ako smršam.

Afirmacije koje sam radila nakon ovog izuzetnog uvida da bih ovo nepodržavajuće uverenje zamenila nekim novim, zdravim koje će me dovesti do zdravog i vitkog tela su bile:

Ja sam snažna i jaka žena i bez viška kilograma.

Moja snaga je unutar mene ne samo u mom telu.

Ja sam snažno prisustvo u ovom svetu i sa malom kilažom.

Druga priča je sa grupe za podršku gde sam kroz koučing sa klijentkinjom došla do toga da je debljina jedina stvar koja joj ne štima trenutno u životu. Zadovoljna je i na poslu i sa partnerom.

U nastavku razgovora, shvatila je da ako bi smršala da bi onda bila srećna a to NE SME. I onda smo kroz dalji koučing došle do toga da je u detinjstvu bila velika cenzura na sreću. Majka je slala poruke da ne sme da bude srećna jer ako je srećna onda će da se desi nešto loše.

Kada je ona to ispričala cela grupa je odreagovala i složila se sa njom da imaju isti ili vrlo sličan osećaj.

Dakle, čim je sve u redu izbija na površinu strah da će da se desi nešto loše tako da je bolje da ima neku muku nego da nema nikakav problem.  I zato su kilogrami tu. I zato ih ne pušta da odu…

Dakle, nekada je u pitanju strah da ćemo biti slabe ako smršamo, nekada je to strah da će se desiti nešto loše ako  budemo srećne…verovatno i vi imate neki svoj duboki razlog zbog kog ne uspevate…

I sada vi zamislite koliko su jake te nesvesne sile koje nas vuku i odvlače od toga da budemo zdravi i vitki.

Dok ih ne osvestimo 😊

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top