Zašto je tako teško i kako smršati posle porođaja?

Već gotovo 10 godina bavim se tematikom skidanja suvišnih kilograma i to većinom kroz rad sa ženama. U tom periodu upoznala sam se sa raznim tipovima gojaznosti i mogu vam reći da se kilogrami i neumerena ishrana najčešće javljaju usled različitih životnih okolnosti koje su uglavnom okarakterisane kao negativne.

Ali postoji jedan poseban tip kilograma o kome igrom slučaja sve češće pričam sa svojim klijentkinjama, a povezan je sa radosnim, ako ne i najradosnijim trenutkom u životu jedne majke – rođenjem deteta.

Od početka leta nekoliko vas je pokrenulo ovu temu i rado sam zasukala rukave i „uskočila“ da pomognem, ali nisam mogla da ostanem imuna i da ne preduzmem nešto što bi bilo od koristi i širem krugu mama koje se bore sa istim izazovima. Osetila sam potrebu da razvijem priču zato što znam kroz šta prolazite, zato što sam i sama prošla kroz to i zato što mislim da mogu da vam pomognem. Znam i koliko vas ima i zaista želim da vam bar malo olakšam proces kroz koji trenutno prolazite. Otuda vam danas i šaljem ovaj tekst o tome zašto je toliko teško izgubiti kilograme nakon trudnoće. Pozivam vas da ga pročitate do kraja i ako niste u ovoj fazi života, jer svako može izvući neku pouku za sebe, a srce bi mi bilo puno ukoliko biste ga podelile sa nekom vama dragom mamom za koju mislite da bi joj bio od koristi.

Pa da malo bliže pogledamo otkud te kile…

Šta nosi rođenje deteta?

Ako ste majka, znate i same da nema dragocenijeg momenta u životu od onoga kada pogledate svoje dete. Dovoljno je da osetite onaj specifičan miris bebe ili da vidite te malene usne kako se razvlače u osmeh i ceo svet je vaš. Novi život je stigao u dom i ne postoje reči koje mogu da opišu veličinu takvog događaja. Ali ponekad kao da previdimo i ignorišemo onaj malo teži paket koji stigne sa beobm iz porodilišta. Govorim o paketu obaveza, briga i promena koji u najvećoj meri ponese mama i njen organizam. I fizički i psihički. A povrh svega, za njega bi trebalo da bude instant pripremljena.

Ali to ne ide baš tako… Bez obzira što je i trudnoća stanje koje zahteva posebnu pažnju i koje vas donekle navikava na misao da postoji još jedno biće u vama koje zavisi od vas, porođaj i postporođajni period menjaju sliku iz korena. U jednom danu toliko se toga promeni. Otišle ste u porodilište iz jedne situacije, a vraćate se u sasvim novu priču koja od vašeg još uvek slabog tela iziskuje mnogo snage i hrabrosti. I to neće trajati nekoliko dana i završiti se. To postaje vaša životna priča. Vaše nije da zažmurite da ona prođe, već da se prilagodite, postavite stvari da rade u vašu korist i nađete svoj mir u novom životnom dobu. Sve dok to ne uradite velika je verovatnoća da se nećete osloboditi ni suvišnih kilograma.

Kakve veze to ima jedno sa drugim?

Možda do sada o kilogramima niste razmišljali na taj način, ali hajde da pogledamo celu sliku još jednom.

Već su vam sigurno poznate situacije gde svako ko vidi dete zna šta je najbolje za njega, svako govori o svojoj metodi roditeljstva kao najefektivnijoj, a vi i da hoćete da im udovoljite prosto je nemoguće jer vaša mama i mama vašeg partnera nemaju isto mišljenje. Koliko puta ste u ovim situacijama posegle za hranom kako biste uspele da ostanete pribrane i klimnete glavom umesto da uradite ono što najviše želite – da vrisnete na sav glas?

Koliko puta ste poželele da imate malo vremena za sebe, da se sredite i odahnete, ali jednostavno niste bile u mogućnosti da sebi to priuštite, pa ste kao kompenzaciju dohvatile nešto slatko kako biste podigle nivo energije?

Je li vam poznata scena kada poželite da izađete napolje, da promenite okolinu, ali ne možete, pa vam je nekako najlakše da nešto gricnete kad već niste u mogućnosti na drugi način da se razveselite?

Primera je mnogo i sigurna sam da svaka od vas ima listu svojih (s)ličnih, ali odgovor uglavnom bude jedan – hrana. Vaš saveznik i saborac, a u isto vreme i vaš skriveni neprijatelj. Provuče se nekako uvek kada razmišljate o tome da li ćete moći sve, da li ćete izdržati, hoćete li uspeti…

U moru nesigurnosti, telo vapi za zaštitom, za sigurnošću koju vidi u kilogramima. Zato je hrana prvi izbor. Sve dok je vaš „sistem“ nestabilan i nesiguran u odgovoru na postavljene zahteve od strane same sebe i okoline, trudiće se da vas opskrbi nečim što će vam dati snagu i štit, a za naše telo to je dodatna kilaža. Telo kao nesigurnost čita i to što se promenio vaš ritam, nema dovoljno spavanja, jedete kad stignete… sve u svemu nema na šta da se osloni nego na sopstvene zalihe.

 

Kako onda najlakše smršati posle porođaja?

Za početak budite blage prema svom telu i razumite kroz šta sve prolazi, a zatim shvatite i da mu treba vremena da se vrati na staro. Već i samo ovo razumevanje daće vam malo preko potrebnog unutrašnjeg mira.

Odajte sebi priznanje za sve što činite i za sve na šta ste spremne zbog svoje porodice.

Malo po malo, vraćajte se i sebi. I vi ste bitne. I sve vaše potrebe su opravdane. Pokušajte da ih bar registrujete i priznate ukoliko nemate uslova da ih trenutno ostvarite. I konačno, osvestite i osetite svoja osećanja. Svako osećanje je tu sa određenom svrhom i svako ima određenu poruku za vas. Nemojte ih prenebregavati, gutati, gurati ispod tepiha već dopustite sebi da ih osetite bez da ih zatrpavate hranom.

Kako budete postavljale stvari na svoje mesto, tako će i kilaža spadati. Verujte u to.

 

Pridružite mi se na vebinaru

Rešenje nije brzo i kompleksnije je nego što se to može preneti u jednom tekstu, ali se nadam da vam je opisano dalo bar polaznu tačku za razmišljanje u jednom novom smeru koji vam može unaprediti život.

Moja misija o kojoj sam govorila na početku svakako ne staje ovde. Za sve vas koje želite da saznate nešto više o ovoj temi pripremila sam i vebinar koji će se održati u petak 28.08.2020. na Zoom platformi. Znam koliko ste zauzete i koliko organizacija vremena jedne mame ne zavisi isključivo od nje, pa će pristup materijalu biti omogućen i sedam dana nakon završetka vebinara svima onima koji se za njega prijave.

Govorićemo o tome kako da prepoznate kada hrana radi za vas, a kada ne, zašto kilogrami nikako da spadnu, šta ih koči, zašto preparati za mršavljenje ne rade, kako da sarađujete sa svojom okolinom i sa svojim telom, kako osetiti svoja osećanja i biti u miru sa svim što se dešava i još mnogo toga, a sigurna sam da će se u svemu tome naći deo slagalice koji vam nedostaje kako biste pokrenule svoj proces povratka na staru liniju.

Kliknite na link u nastavku i prijavite se za vebinar!

https://aleksandraubovic.com/proizvod/webinar-kako-da-smrsas-posle-porodjaja/

Puno vas pozdravljam i želim vam da uživate u svakom danu majčinstva.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top