Moj odnos prema is(hrani)

Kada je ishrana u pitanju, mi doživljavamo svoje izbore ali i sebe, kao DOBRE ili LOŠE.

Kako bi bilo da damo sebi dozvolu da budemo REALNI? I hajde da budemo realni.

Nećete upropastiti režim ishrane ako pojede jednu palačinku ili jedno parče pice. Kao što nećete ni smršati tako što ćete pojesti jednu salatu. Ono što menja stvar kada je mršavljenje u pitanju je ISTRAJNOST. Nemojte pokušavati da budete SAVRŠENI dok ste na jelovniku zdrave ishrane. To prosto nije održivo na duže staze, i na kraju će vas dovesti do toga da se nakon perioda savršenosti prejedate hranom koje ste ostali željni tokom uzdržavanja radi savršenosti.

Kada znate da nešto ne smete da jedete, onda se fokusirate baš na tu hranu i sve više i više je želite. Verujte mi, da je ovo neko imao da mi kaže pre 10 godina, bila bih mu beskrajno zahvalna. Meni je ovaj način razmišljanja promenio odnos prema hrani. Bukvalno. A to mi isto kažu žene sa kojima radim na grupi za podršku. Da je to koncept koji im je potpuno promenio perspektivu o zdravlju i ishrani.

Mršavljenje je proces

Nema čarobnog štapića kojim ćete odmah promeniti figuru. Za to je potreba istrajnost, upornost i nežnost prema sebi. Bez kritike i krivice. Ako pojedete jedan ’’loš’’ obrok. Upamtite, NIJE PROBLEM JEDAN LOŠ OBROK, PROBLEM JE SEDAM LOŠIH OBROKA ZA REDOM. Jer obično mehanizam bude, ’’pa evo sad sam sve ionako upropastila, bolje da ni ne nastavljam…’’ Međutim, i ako vam se desi da ste na jelovniku zdrave ishrane i da izađete sa društvom uveče ili odete negde na slavu ili sl. uvek imate mogućnost da odmah nakon tog obroka nastavite sa vašim ZDRAVIM izborom. Tada nema krivice koja kaže TI SI LOŠA ili LOŠ. Tada prihvatam sebe kao celovitu osobu koja ima i bolje i lošije izbore i ne ’’bičujem’’ se zbog toga.

Problem sa krivicom je što ona traži kaznu. A obično nakon prejedanja se kažnjavamo dodatnim prejedanjem. I tako u krug. I kao što mi nismo ni isključivo dobri ili loši tako ne treba ni naša ishrana da bude.
Rešenje je dakle biti nežan i blag prema sebi i nakon izlaženja van koloseka i odmah nakon toga se vratiti na isti.

I za kraj, budite realni, i pravite dobar izbor 80 do 90% posto obroka a 10 do 20% neka bude za vaše lično zadovoljstvo ako želite da cela priča bude održiva. Fokusirajte se na izbalansiranu ishranu i prihvatite sebe kao celovitu osobu – to je nešto što će vam promeniti stil života!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top