Mir u sred haosa (Kako smršati posle porođaja II)

Drage mame,

Kako se približava datum vebinara na kome ćemo pričati o postporođajnim kilogramima, sve dublje zalazim u tematiku, dolazim do nekih novih informacija, a kako to obično biva i one „slučajno“ dolaze do mene. Radujem se da sve ono što sam otkrila podelim sa vama u petak, a do tada bih želela da vam bar za trenutak zaokupim pažnju i postavim vam nekoliko (važnih) pitanja koja će vas uvesti u predavanje.

Volela bih da razmislite:

Koliko često imate prilike da ostanete same sa sobom? Koliko vremena u toku dana možete posvetiti sebi i svojim potrebama? Da li i kada odvojite koji minut samo za sebe osećate krivicu?

Verujem da su odgovori većine vas slični i da su odmor i trenuci za sebe svedeni na minimum, ukoliko uopšte i postoje.

A da li ste znale da je za održavanje homeostaze (ravnoteže) organizma potrebno da zadovoljimo potrebu za hranom, vodom, skloništem, odmorom i unutrašnjim mirom? Da, dobro ste pročitale. Da bi vaš organizam povratio svoju ravnotežu posle porođaja nije dovoljno da sve bude čisto, dete i mama zbrinuti, nahranjeni i okupani, već je potrebno i da imate i svoj mir. Kada ga nema ruše se kockice i postajemo nervozne, anksiozne, ljute, džangrizave…

Ako vam još kažem da je uspostavljanje ravnoteže organizma ključno za održavanje vitke linije, da li vam je jasno zašto još uvek ne možete da skinete kilograme koje ste dobile nakon porođaja?

Jednostavno, vaš organizam se još uvek nije adaptirao na novonastalu situaciju i to se ogleda na vašem telu.

I to je sasvim u redu. Nemojte biti prestroge prema sebi i odmah razmišljati gde ste pogrešile. Nema greške. Život je pun izazova i nekada nam treba manje, nekad više vremena da se prilagodimo svemu što nam nosi, pa čak i onda kada su u pitanju najlepši životni izazovi. Vreme i tempo su individualni.

Sve to razumete, ali i dalje vam u glavi odjekuje: hoću da smršam, kako?

Ono što možete da učinite u ovom trenutku je da se zapitate kako naći mir u sred svega onoga što je na vama. Gde možete da popustite sebi? Postoji li neka rupa u rasporedu koju ipak možete da odvojite za svoje potrebe? Odbijate li nečiju preko potrebnu pomoć iz samo vama znanih razloga?

Zapitajte se još: da li je dobra majka ona koja je udovoljila svima i odradila sve tehničke stvari kako valja ili je dobra ona koja se pre svega oseća dobro? Ovime nikako ne želim da umanjim značaj svega onoga što se mora uraditi i što prosto situacija zahteva od nas, ali često zaboravimo da samo osoba koja je u miru sama sa sobom može da pruži taj mir i sreću članovima svoje porodice. A uz sve to lakše će vam ići i skidanje kilograma. Pa zar nije vredno truda porazmisliti?

Svako rešenje koje proizilazi iz pomenutih i sličnih pitanja ima za cilj da vas opusti i vrati vas u vašu snagu, iako vam je možda u prvi mah teško i frustrirajuće da odgovorite na njih. Budite otvorene i ostavite im prostora.

Dok sam još tek ponekad razmišljala o tome kako je posebna vrsta gojaznosti ona koja se javlja posle porođaja, stidljivo bih pitala one žene sa kojima sam bila u kontaktu šta je to što ih muči od kad su postale majke, šta ih opterećuje, šta one misle: zašto ne mogu da smršaju jednostavno kao ranije? One su mi još stidljivije odgovarale, ali samo u prvih nekoliko rečenica. Kada bi se opustile priča bi se razvezala i primeri nizali jedan za drugim. Dozvolite i vi to sebi. Kada sagledate izazove koji vas okružuju i kada ste spremne da se suočite već ste na pola puta do rešenja.

Ako vam preispitivanje ide teško ili prosto želite da proširite svoje vidike vezano za ovu temu, pozivam vas da mi se pridružite na pomenutom vebinaru ovog petka da zajedno porazmislimo kako brže i lakše skinuti kilograme nakon porođaja. Dodatne informacije možete pronaći na linku….. a želim da napomenem da će za sve one koji se budu prijavili, materijal biti dostupan i sedam dana nakon završetka vebinara, kako biste mogli da ga pogledate kada god to vama odgovara.

Želim da vam pomognem da skinite sa sebe breme suvišnih misli i očekivanja, a sa njima i suvišne kilograme. U redu je da ne znate sve, u redu je da učite i u redu je da radite po svome. Dozvolite sebi da budete ono što jeste – obična, ljudska, a u isto vreme specijalna i jedinstvena mama, jer vi to za vaše dete svakako jeste. Tu ulogu i da hoće, niko i nikad ne može da vam oduzme.

Radujem vam se!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top