Kreni, izdrži, isplatiće ti se!

Kreni, izdrži, isplatiće ti se!

Često ponavljam da su kilogrami tu da nas nečemu nauče i da njihov životni vek ima svoju svrhu, a opet, iznenadim se kada s vremena na vreme zastanem i osvestim šta se sve u mom odnosu prema životu promenilo od onog trenutka kada sam krenula na čudesni put zaceljenja svoje duše i preoblikovanja tela, pa na to sve još nadovezala rad sa mojim dragim klijentkinjama.

Tako je bilo i nedavno kada sam se srela sa poznanicom koja mi se žalila na umor, gubitak fokusa, bezvoljnost… a sve to bez nekog konkretnog uzroka, bar ne očiglednog. Dok smo razgovarale i dok mi je opisivala kako se oseća mahinalno sam je pitala – a šta jedeš, kako se hraniš ovih dana? Ona nikada nije imala problema sa kilogramima i jednostavno nismo ranije ni pričale na tu temu. Dobila sam odgovor da jede normalno i standardno, na šta sam ja dodala – a jedeš li slatko, previše testa, možda malo težu hranu? I dalje nije baš povezivala sve kockice i nije joj bilo jasno zašto je to pitam. Meni je, s druge strane, sasvim logično da ću teže spavati ako se uveče prejedem, da će me boleti glava ako preteram sa nečim, da bi mi fokus bio slabiji kada bih se odala slatkišima i slično. Međutim, ona nikada nije imala problema sa kilogramima i prosto nije ni razmišljala o tome šta jede. Šta god bi pojela, njeno telo bi se nekako izborilo sa tim i posledice nisu bile vidljive u kilaži, a glavobolje i druge probleme nije povezivala sa hranom.

Dok sam pokušavala da joj objasnim šta bi mogao da bude uzrok, osetila sam kako me preplavljuje osećaj zahvalnosti, osećaj privilegovanosti da naučim sve to što sam naučila, jer da nije bilo mojih kilograma do tog znanja možda nikada ne bih došla. Za toliko toga bih ostala uskraćena i ne bih znala kako da odreagujem u nekim drugim životnim situacijama, kako da sagledam širu sliku i promenim perspektivu. Sve se to otvaralo polako kroz moje učenje o tome kako telo reaguje na moje misli, emocije, postupke… U opisanom slučaju trebalo je rešiti pitanje bezvoljnosti i odsutnosti moje poznanice i mogu vam reći da je mojim predlogom da obrati pažnju na ishranu bila zatečena, ali zahvalna što sam joj otkrila neke nove vidike.

Zašto je bitno šta jedemo?

Sve ovo pišem kako bih vam bolje dočarala koliko je izbor hrane važan, i to ne samo kada želimo da smršamo, nego kako ono što unosimo u svoj organizam direktno utiče na naš dan, na naše raspoloženje i sposobnost da odgovorimo određenim zahtevima u toku dana, što sve vodi ka lagodnijem i zdravijem životu. Da, hrana jeste izvor snage i potrebna nam je da bismo živeli, ali kao što nedovoljno unošenje hrane ima svoje posledice, isto tako i preterano konzumrianje ili lošiji izbor hrane može uticati na nas. Fokus nam može biti umanjen stalnim varenjem, ne pravimo dovoljne pauze između obroka, a količine su postale prevelike. Unosimo toliko toga što u danu ne stignemo da potrošimo i naš organizam reaguje na to ispadanjem iz balansa na razne načine. Dodatni šok ovome je da mi, da bismo rešile disbalans koji osećamo, a možda i ne znamo odakle dolazi, unosimo još hrane kako bismo smirile nervozu i uspostavile mir u telu, što naravno rezultira i dodtanim viškom kilograma.

Šećer je veliki manipulator u ovoj priči jer on zaista na trenutak da više energije, brzo dospe u krv i mi dobijemo utisak da smo svesniji i prisutniji, ali zaprvo to je samo kratkotrajno zavaravanje. Dugoročne posledice su oštećenje našeg organizma, razvijanje zavisnosti, pad koncentracije nakon nekog vremena, insulinske varijacije koje iscrpljuju naše telo…. Prava istina je da kada se zdravije hranite i kada unosite manje šećera ili potpuno izbacite industrijske šećere, posle nekog vremena uočite koliko ste sposobniji, prisutniji, svesniji, radosniji… bukvalno vaš vid će biti bolji, pokreti odmereniji, ceo osećaj života dobija novu dimenziju i bistrinu, a novonastali mir u vašem telu smanjiće želju za prejedanjem.

Kako doći do izbalansirane ishrane i vitkog tela

Period odvikavanja od nezdrave hrane je naravno težak, jer će biti dana kada ćete i pored jelovnika koga se pridržavate osetiti glad ili neizdrživu želju da pojedete nešto što nije propisano. Dva su saveta da se ovo prevaziđe: prvi je da vam jelovnik izradi nutricionista, jer kada dobijete izbalansiranu ishranu, mnogo su manje šanse da vam se dešavaju ovakve stvari. Pored toga sve vreme ste u kontaktu sa svojim nutricionistom i on/ona može da vam izmeni ili promeni jelovnik ako se ovakve situacije ponavljaju. Druga stvar je da shvatite da se u mnogim trenucima mozak igra sa vama, bukvalno vas iskušava. Naš saboterski deo uma će probati sve moguće kombinacije kako bi vam doskočio, ne bi li ste vi pojeli nešto „nedozvoljeno“. Jedna od njih je ta da osećate kako gubite tlo pod nogama, nemate kontrolu nad situacijom, nemate snage, ne možete ništa da uradite…. I svakako da je ovo neprijatno kada se prvi put desi, ali kada proživite taj scenario nekoliko puta izaći ćete iz cele situacije i uopšte iz celog procesa mršavljenja mnogo jači! Ono za šta možete da se uhvatite u tom trenutku je to da vi imate svoj jelovnik ili ste jeli nešto u toku dana (put do vitkog tela nikako nije izgladnjivanje), dakle zadovoljili ste svoje fiziološke potrebe, a drugo činjenica da se ništa strašno neće desiti. Preživećete. Nije tačno da ćete se srušiti i umreti od gladi. To je samo manipulacija kojoj se mora stati na put.

Uhvatićete još sličnih varijacija na temu, manipulacije koja vas sputava – činiće vam se da nemate dovoljno vremena da spremite obrok, baš sad ne možete da nabavite namirnice, loše vam je, samo danas ćete još pojesti nešto slatko jer je dan naporan, rođendani, slava i slično…

Rešenje je u istrajnosti. Što više puta ne odreagujete na zov vašeg sabotera, to će on ređe pokušavati. I kada pokleknete, samo nastavite dalje.

Moguće je!

Razumem koliko je teško svima vama koji tek počinjete i koji možda nikada niste ni došli do te faze malo čistijeg razmišljanja i telesnog balansa, kada je sve lakše, zato i želim da vam kažem – moguće je, neće uvek biti teško i biće dana kada ćete ubirati benefite svoga truda, učenja, razumevanja, promene. Vredno je izdržati i učiniti pravu stvar za sebe. Isto tako želim da podsetim sve nas da promena ishrane ne ide sama i da je teško ako se posvetimo samo tome. Kako bi promene bile trajne potrebno je promeniti sebe, svoj način razmišljanja, poraditi na svojim emocijama, uzdići se na jedan novi nivo. Moji programi su osmišljeni tako da vam pruže podršku i pomognu u holistikom isceljenju. Na taj način kilogrami odlaze trajnije, jer oni više nemaju šta da traže na vašem telu.

 

Pozdravljam vas i grlim, zahvalna svima vama koje sam upoznala kroz svoje programe na inspiraciji i saradnji i svim srcem se radujem novim vitkicama koje će nam se pridružiti u budućnosti. Uživajte u divnom danu!

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top