Kata Ivakić – ŽENA HEROJ

Kata Ivakić – ŽENA HEROJ

Leto 2019. godine. Još jedna godina koja je započela sa željom „Ove godine ću konačno da smršam“. Ništa čudno, svaka godina je tako započinjala od prvog razreda Osnovne škole. Činilo mi se kao da ovu stavku samo prepisujem iz godine u godinu. Gojazna sam čitavog života. I nikada nisam uspela da smršam „do kraja“.

Tog leta, na hiljaditom pokušaju neke sumanute dijete, razapeta samo sopstvenim očekivanjima, na masaži oklagijama saznajem od maserke za meditaciju Aleksandre Ubović. Hajde i to da probam, nisam neko ko je zatvoren za nove stvari. Tada sam prvi put čula za Aleksandru. 

Počela sam da slušam svako veče pre spavanja. Redovno sam pratila i upijala svaku njenu objavu na mrežama. Ali opet, falila mi je šira slika. Ko sam ja? Kako sam dospela ovde? Kako sam došla do 116kg, i da li ću ikada uspeti da smršam? Zaista… zauvek.

Mučilo me je mnogo pitanja. Aleksandra u tom trenutku nije imala nove grupe, niti online programe, ali sam uspela da nabavim svoj primerak knjige. Mojoj sreći tog dana nije bilo kraja. Konačno neki odgovori. Vratila sam se u momente detinjstva, kada sam počela da se gojim. Shvatila sam da je mala Kata mislila da je „neće videti“ ukoliko ostane mala. I da je zato ispravno ugojiti se jer će je videti ako bude velika.

Čekala sam nestrpljivo da krene prva generacija programa „Zauvek vitki“ u decembru. Uplatila sam i jedva čekala. Punih 12 nedelja rada na sebi, podrške grupe žena, nutricioniste i same Aleksandre. 

Ali nisam krenula program odmah.

Ponovo sam se usidrila u sigurnih i otvorenih 6 meseci dostupnosti programa.

Evo sutra ću.

Evo počinjem od ponedeljka.

Evo, evo… I došla je korona u Srbiju.

Ostajem kod kuće sa dečkom i jedemo slatkiše, večeramo nekoliko puta, bindžujemo seriju i pijemo gazirano. Umorni smo iako ne radimo ništa pametno. Dugo spavamo. Dugo nam treba da se razbudimo.

„Dosta je, preterali smo. Kad ćemo smršati ako ne sada?“ – jednog dana smo se usaglasili. Probili smo sve granice nezdravog života, a ako ovako nastavimo… ne bi bilo dobro ni za koga.

Sredinom marta 2020. počela sam da slušam program „Zauvek vitki“. Objavila sam javno na Instagramu da ću smršati. Odlučila sam da je ovo POSLEDNJI PUT kako ovo radim. Ne želim da mi svaka godina počinje isto, ne želim više da živim nezdrav život. Želim da sledeću godinu započnem novim ciljevima. Želim da trčim, da podignem posao na viši nivo, da putujem, da se udam, da osnujem porodicu.

I iskreno, sve dok su mi misli i fokus na kilaži, konstantno, svake godine – drugi aspekti života stagniraju ili ne dosežu svoj pun potencijal.

Kako sam javno krenula da delim svoj proces mršavljenja, iz nedelje u nedelju sam videla kako se promena dešava. Prve tri nedelje bila sam potpuno euforična, srećna – konačno sam krenula!

Ali kako su nedelje odmicale i sadržaj programa je bio sve dublji i dublji. Već na četvrtoj i petoj epizodi me možete videti u potpunoj zbunjenosti, gde nisam verovala da priča o gojaznosti ide toliko duboko. Peta nedelja mi je bila ponovno rođenje. Konačno sam shvatila razliku između emocionalne i telesne gladi. Tada se SVE promenilo. I ovo pišem pre svega kao podršku svima koji su potpuno telesno zdravi. Kojima su krvna slika, štitna žlezda, creva, jajnici, grudi, bubrezi i ostali organi potpuno u redu. 

Ovo je za sve one kojima emocije nisu u redu.

Moje nisu bile. 

Rečenica koja mi je objasnila stanje stvari bila je „Ne postoje loše emocije. Loše je zadržavanje emocija“.

Odzvanjala mi je u glavi.

Ali, kako sada probuditi ljutnju, bes, krivicu – ako ih godinama nisam osećala? E na tome se radi. Ovo nije došlo preko noći, isto tako neće ni otići. Uzela sam celu ovu godinu slobodnu da maksimalno radim na tome da ponovo počnem da osećam, a ne da u tim situacijama odem da jedem.

Zato je ovaj program promenio sve. Konačno sam zaokružila priču šta je bio uzrok, šta su posledice, kako uspostaviti zdrave navike, kako razumeti svaku emociju, kako se zaštititi kada posustaneš, kako izbaciti negativna uverenja… i možda najvažnije, kako voleti sebe svakodnevno.

Sada sam na pola puta. Sa 116kg sam došla na 89kg.

Želim da do decembra budem na 70kg.

Upisala sam školu trčanja.

Cilj za sledeću godinu je trka od 5km.

Cilj za ceo život – živeti zdravo.

Hvala ti puno Aleks, na postojanju, nesebičnom deljenju, veri u mene.

Moj ceo put mršavljenja možete pogledati na Instagram profilu kataivakic, u odeljku IGTV.

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top