Kako ubrzati mršavljenje?

Kako ubrzati mršavljenje?

Kad god krene nova grupa programa „Postanite i ostanite zauvek vitki“, pozitivno se iznenadim lepotom svih tih žena koje su se okupile oko iste teme. Svaka donese nešto svoje – jedna jaku intuiciju, druga pronicljivost, treća snalažljivost i moć zaključivanja, četvrta uživa u kuvanju, sledeća je vesela i nasmejana… i tako se stvori naš šarenoliki svet, pun različitosti, a opet svi se okupimo oko istog cilja – da se zauvek završi priča o višku kilograma koji nas koči na raznim životnim poljima.

Da li su tablete i preparati za mršavljenje adekvatna prečica?

Iskustva u prethodnim pokušajima skidanja kilograma su razna, a iz tuđih životnih priča, kao i iz svoje, izvlačim zaključak da se svima nama žuri da dođemo do svoje idealne kilaže, pa posežemo za tabletama za mršavljenje, nehumanim dijetama, podvrgavamo se tretmanima i ko značemu sve ne bi li „preko noći“ skinuli 10kg.

Ali kao što sam sigurna da već i same znate, to ne ide tako. Mršavljenje je zaista složena stvar i to nije samo brojka na vagi. Kada gubimo telesnu težinu sa tim mora biti usklađena naša psiha i mnogo procesa u organizmu koji nisu samo obim sala na vašem stomaku. Ceo sistem rada unutar nas se menja, a naš um se trudi da prihvati novo telo. Kada promenu pogledate iz ovog ugla, shvatićete zašto je za nju potrebno malo više vremena od nedelju dana surove dijete. Ovakav pogled na stvari je pre svega presudan za dugoročno mršavljenje i život u vitkom telu.

Postoji li ipak način da ubrzamo mršavljenje?

Tek kada ovako postavimo priču na zdrave temelje i shvatimo da prečica ne postoji, možemo potražiti nešto da nam da dodatno ubrzanje na zdrav i prirodan način. Setite se, tragamo za onim što će podržati našu transformaciju i što će ispratiti sve promene koje se događaju u nama na jedan nežan način, a ne jurimo za magičnim pilulama za mršavljenje koje navodno daju instant rezultate. U tom duhu, evo nekoliko predloga kako možete ubrzati gubitak kilograma:

 • Organizujte se što je to bolje moguće tako da uvek imate izbor zdravih namirnica na raspolaganju. Tako povećavate mogućnost da pojedete nešto zdravo kada osetite glad. Organizujte svoju nabavku, raspored namirnica, kuvanje, vreme jela i slično.

 

 • Trudite se da vam razmak između obroka ne bude kraći od 3h, niti duži od 4h i rasporedite ih tako da jedete svakog dana u približno isto vreme. Satnica može igrati veliku ulogu u vašem tempu mršavljenja i to zato što kada nemate svoje obroke u slično vreme svakog dana, telo vam ne veruje i ne zna kada će dobiti sledeći obrok, pa teži skladištenju hrane kako bi imalo zalihe u slučaju nedostatka unosa. Isto se događa i ako napravite razmak između obroka duži od 4h. Ako, pak, grickate i jedete u razmacima koji su kraći od 3h, vaši organi za varenje nemaju dovoljno vremena da svare prethodno unetu hranu, ne počinje proces njene potrošnje i stalno je aktivan pankreas i povećan nivo insulina, što sve može dovesti do usporavanja metabolizma.

 

 • Potrudite se da u datim okolnostima radite najbolje što možete. Neće uvek biti savršene hrane ili ona neće doći u savršeno vreme, ali na nama je da se potrudimo da u svakom danu damo svoj maksimum za taj dan i da svakog narednog tražimo način da popravimo tu neku „nepravilnost“ u svojoj ishrani koju smo uočili kao svoju naviku.
 • Hidratacija tela može dosta da pomogne u ubrzanju metabolizma. Nosite svoju vodu uvek sa sobom i setite se da popijete neki od biljnih čajeva u toku dana. Preporuka nutricionista je da se u toku dana unese minimum litar vode, zatim litar nekog biljnog čaja (zeleni, kukuruzna svila, rastavić i slično) i litar limunade, koju dobijate tako što ćete jedan limun iscediti u litar vode.

 

 • Ukoliko ranije niste vežbali, a krećete i sa skidanjem kilograma, savet je da prvo ishranom rešite problem suvišnih kilograma, a onda da se pozabavite vežbanjem i da svoje telo dovedete u savršenu formu. Ovo je preporuka koju delim sa svojim klijentkinjama i svedok sam benefita ovakve odluke.

 

 • Nemojte da potcenjujete moć meditacije. Svakodnevna meditacija nam pruža dozu mira, a kada je telo u miru manja je potreba za hranom i lakše se otpušta nepotrebni depo. Na mom youtube kanalu možete pronaći nekoliko besplathin meditacija namenjenih specijalno za mršavljenje. Najbolje je slušati ih pred spavanje, jer telo tada ima najveću moć prihvatanja novih stvari.

 

 • Mir i odmornost se stiču i kvalitetnim snom. Obratite pažnju na to kada odlazite na spavanje, da li spavate u kontinuitetu dovoljno dugo i uopšteno kakve su vam navike po pitanju sna. Ukoliko se telo ne odmara dovoljno i kvalitetno može doći do sporijeg gubljenja kilograma bez obzira što se pridržavate bilo kog režima.

 

 • Mislite pozitivno i pričajte pozitivno o svom telu. Volite svoje telo. Što više ljubavi usmerite ka njemu, to će ono se ono brže oslobađati nepotrebnog viška. Ako vam ovaj deo ide teško, pokušajte da izgovarate neku od afirmacija kako biste se zbližili sa ovom idejom. Jedna od njih može da bude: Spremna sam da naučim da volim sebe.

 

Mršavljenje i ishrana uopšte je životni proces plesa sa svojim telom. Telo se menja i različite stvari nam prijaju u različitim dobima. Osluškujte ga i pružite mu ono što mu je potrebno. Neka vaš fokus bude na tome šta možete da uradite danas za sebe i šta to možete da pripremite za sutra i naredne dane kako bi lakše sprovodili zdrave odluke. Dajte od sebe koliko možete, a telo će sigurno pozitivno odreagovati na vaš trud.

Nova grupa Zauvek vitki online programa počinje 17. maja. Ukoliko ovog proleća želite da zauvek kažete zbogom kilogramima – prijavite se odmah, jer je broj učesnica ograničen a ostalo je još samo nekoliko mesta.

Budite mi dobro, a kada osetite stagnaciju ili želite da proširite svoje znanje o procesu mršavljenja, dobrodošli ste na moj Youtube i Instagram po svoju dozu inspiracije!

 

 

1 Komentar

 • Olja Posted 11. maja 2021. 13:57

  Draga Alex sve ovo sam naučila na tvom programu .Čini nam se da sve to već znamo ali i ako znamo retko baš sve primenjujemo.Na tvom programu sam shvatila koliko je svaka od navedenih stavki bitna i koliko stvarno ubrzava proces mršavljenja .Radom na sebi vežbam svoj um i telo da to bude rutina.Meditacije ubrzavaju i procese zaceljenja.Hvala ti na svom prenerom znanju🌼

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top