Još jedna slatka laž za užinu

Naš organizam je napravljen da funkcioniše tako da uvek teži poznatim stvarima, ustaljenim navikama, održavanju onoga što već postoji… I zato nije ni čudo što nailazimo na mnogo izazova i otpora kada se upustimo u promenu nečega. Stvari se dodatno zakomplikuju kada je reč o hrani, jer je hrana sastavni deo našeg života, te je ne možemo izbaciti ili ignorisati. Moramo da jedemo da bismo živeli i samim tim ona na svakodnevnom nivou utiče na sve aspekte našeg bića, pa zato i otpori koji se javljaju u promeni načina ishrane mogu biti izuzetno jaki.

Jedan od mehanizama kojim nas naše telo odvraća od pokušaja da krenemo ili istrajemo u odluci da promenimo ishranu jesu manipulativne poruke našeg mozga. Zato danas želim da podelim sa vama neke od najčešćih laži koje serviramo sami sebi. Sigurna sam da ste mnoge od njih čuli i izgovorili po nebrojeno puta, ali želim da pobrojim pet najčešćih ovde, na jednom mestu, kako biste ih osvestili i kako biste upalili svoju crvenu lampicu za laž kada neku od njih sledeći put prepoznate kao svoj izgovor da pojedete nešto što vam je suvišno.

 

Od sutra / Od prvog krećem sa mršavljenjem – LAŽ

 

I te kakva laž…. svima nama veoma dobro znana laž. Ovo je ona vrsta laži za koju znamo da je neistina, ali joj gldeamo kroz prste i verujemo u nju, jer je lakše nešto obećati „od sutra“ nego uraditi danas.

Lečite ovu misao pitanjima: Šta mogu da uradim danas? i Šta mogu da uradim sad? i krenite u promenu malim koracima, bez čekanja nekog magičnog datuma. Na primer, da li je jedino što danas možete da uradite da se informišete o nekoj novoj hrani? Učinite to. Nemojte da ignorišete taj mali korak zato što danas ne možete da stignete i da odete u nabavku i da skuvate i pojedete zdravo. Uradite ono što možete, svakog dana. Već za tri-četiri dana sinuće vam nove ideje i imaćete više volje da se potpuno posvetite svojoj transformaciji. Ali ne od sutra, nego od danas.

 

Ovaj put ću znati da se zaustavim – LAŽ

Prođe neko vreme kako smo na jelovniku ili kako smo odlučili da ne jedemo slatkiše i taman kada smo pomislili da smo u ravnoteži i u miru sa novim načinom života, crvić prošlosti počne da burgija…  Krene da nudi đakonije iz frižidera pritajeno, pa sve jače izazivajući vas da uzmete „samo malo“, govoreći kako ste vi sad druga osoba, kako vi sada ne možete da se vratite na ono što je bilo, da će ovaj put biti drugačije, sada ćete uzeti samo jedno parčence torte i vi sada možete da se zaustavite…. nije više kao pre… Ako se dovoljno dugo odupirete, glas će krenuti da nalazi nove načine da vas ubedi, pa će vas nazivati kukavicom, beskarakternom osobom… te će preći na to kako ne možete do kraja života voditi računa i kako ćete nekad negde morati nešto da pojedete, kako život nije život bez nečeg slatkog s vremena na vreme…. i sve jače i jače dok ne popustite.

No, ovo je samo još jedan izazov. Izazov za vaš karakter. Ali ne onako kako vam vaš unutrašnji glas poručuje da testirate svoj karakter tako što ćete uzeti samo malo, već test da ne uzmete ništa. U redu je jesti slatko ponekad i doći ćete do faze kada ćete moći da se počastite, ali pazite da ne upadnete u ovu zamku dok još niste izgradili svoje nove navike. Prebrzo opuštanje i popuštanje često rezultira time da se jedan red čokolade pretvori u prejedanje i to ne samo jednog dana, već povratak na staru trasu može da potraje i danima, a i nedeljama.

Zato, dok ne budete skinuli višak kilograma i dok ne prođe neko vreme kako ste na održavanju, nemojte se uhvatiti u ovu zamku.

 

Bilo bi mi mnogo lakše kad bih sada mogla da pojedem nešto slatko – LAŽ

Ovakve rečenice se javljaju kada nas obuzme tipična kriza, najčešće za slatkišima i testom. Čini nam se da ćemo se srušiti, da nemamo snage, drhte nam ruke, u ekstremnijim slučajevima, a u onim manje ekstremnim samo sedimo i zapostavljamo svoje obaveze, govoreći sebi kako nam je mnogo teško i kako ne možemo dalje, ali eto, ta neka čokolada, palačinka, parče hleba… sad da to pojedemo imali bi energije. Mozak nas manipuliše uplićući u igru ceo naš životni red i obaveze, maltene ucenjući nas time da ćemo negde drugde pokazati slabije rezultate.

Ne brinite. Izdržite. Istina je da će vam kada krenete sa promenom ishrane u prvim danima raspoloženje i energija varirati, ali je takođe istina da ćete uskoro dobiti mnogoooo više energije nego što ste imali pre.

Ovde je jako bitno da znate šta radite kada krećete na dijetu. Posavetujte se sa nekim kako biste unosili dovoljno potrebnih hranljivih materija i kako bi bar sa te fiziološke strane izbegli krize. Ako je telo zadovoljeno, mozak će vam teže servirati svoje slatke male laži.

Imam previše obaveza da bih sada držala dijetu – LAŽ

Tačno je da je potrebno neko vreme i posvećenost da bi se nove navike ustalile i da biste se organizovali oko kuvanja, nabavke i sličnih stvari, ali laž je da za to nemate vremena. Pre svega, razmislite kada će doći taj period kada nećete imati obaveza i kada ćete moći da se posvetite svojoj ishrani. Ako malo bolje pogledate u svoj raspored i analizirate prošlost, biće vam jasno da je teško da će se i u narednom periodu dogoditi neki „savršeni“ momenat bez obaveza kada ćete moći da mislite samo o hrani. Umesto čekanja nečega što se možda i neće desiti, radite sa onim što imate. Koliko god, kad god, krenite sa malim promenama ili sa velikim i pregurajte taj početni period. Nemojte da vas kratak vremenski period u kome je potrebna vaša pažnja drži razdvojeno od vašeg idealnog tela. Krenite!

Preskupo je hraniti se zdravo – LAŽ

Kada biste sabrali sve ono što pojedete, a nije vam potrebno, sigurna sam da biste videli da i te kako trošite dosta novca na hranu. Svima nam se dešava da odemo po jedno, a kupimo tri stvari jer su nam se dopale u prodavnici. Kada jednom pređete na zdraviju ishranu, uglavnom ćete imati svoj spisak hrane i kupovaćete samo po njemu. Osim toga, vi nećete na svoje sadašnje navike dodati tu drugu hranu, nego ćete neku postojeću zameniti nekom novom.

Ne zaboravimo i da se benefiti koje zdrava hrana donosi ne ogledaju samo u manjku kilograma, već i u lepšoj koži, kosi… zdraviji smo, imamo više energije…. Bićete iznenađeni šta će sve rešiti promena ishrane. Samim tim manje ćete novca trošiti na možda neke skupe kozmetičke preparate ili lekove koje trenutno koristite. A ako izobilje posmatramo malo šire od samog polja novca, mislim da je i suvišno da vam objašnjavam šta sve zdrava ishrana donosi. To već i sami znate.

Kako izgleda vaš spisak?

Vaša lista je možda duža od ove i zaista bi bilo interesantno i korisno za vas da sednete i popišete koji su to izgovori koje sebi stalno poturate kada dođe do pitanja dijete i mršavljenja ili bolje rečeno – kada dođe do pitanja promene izgleda na bolje i do kreiranja vašeg boljeg života. Mnogi su psihološki razlozi zašto sebi ne damo da smršamo, ali o tome u nekom narednom tekstu. Danas je vaš zadatak da prepoznate koje to laži servirate sebi kada dođe vreme za akciju, a kada ih jednom prepoznate biće vam lakše da sami sebi kažete da je to neistina i da nastavite u pravcu ostvarenja svog cilja. Ometači vam nisu potrebni, zato ih uklonite.

Svaki put kada ignorišete ili se izborite sa nekom od laži, korak ste bliže svom cilju, a svaki naredni napad ovih misli vremenom će slabiti.

Za dodatnu podršku i one trenutke kada ne znate kako da se oduprete svojim destruktivnim mislima, pratite moj Youtube kanal i Instagram stranicu, videćete da niste same, da se događa svima, a ja često volim da podelim i svoja iskustva i kako sam prebrodila sve ono kroz šta vi sada prolazite. Možda vam neki od tih saveta budu korisni!

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top