Hoću da smršam, ali neću da kuvam

Koliko sam samo puta čula ovu rečenicu od klijentkinja sa kojima sam radila, ali i u neobaveznim razgovorima, od žena sa kojima se svakodnevno srećem. Koliko sam samo puta i ja pomislila to isto u nekoj svojoj ranijoj životnoj fazi. Kada bi neko rekao nešto slično ovome duboko bih uzdahnula, uzviknula: Znam, šta mi pričaš… ili prevrnula očima u znak saosećanja ali u isto vreme pokazujući da mi je ta tema preko glave i da osim tog gesta, ja ne mogu ama baš ništa više da prokomentarišem, a da ostanem prisebna.

A danas, kada sam osvestila mnogo toga i kada stvari posmatram iz jedne skroz drugačije perspektive, i kada, pre svega imam svoju idealnu kilažu i to sada već godinama, želim da vas pitam: Zašto je to tako? Šta to toliko gubite ako provedete malo više vremena u kuhinji? I pre svega, šta ste zapravo spremne da uložite da biste došle do svog cilja? Zapitajte se da li se vaša želja da imate vitko telo završava na jadikovanju kako ste opet kupile nešto u pekari ili zaista možete da vidite kako sebi pripremate zdrave i hranljive obroke?

Ja sam neko ko se definitivno odlučio da zasuče rukave – upozna se sa zdravijim receptima i sve naučeno primeni. Kakva je situacija kod vas?

Kako hrana utiče na nas?

Tema kuvanja je deo šire teme o ishrani, a tema ishrane je opet, samo deo teme o vajanju našeg idealnog tela, ali želim da shvatite koliki je značaj onoga što jedemo, bez obzira što postoji još mnogo toga na čemu treba raditi u sklopu gubljenja kilograma i bez obzira što je slika mnogo kompleksnija. Ono što jedemo ne utiče samo na manje ili više sala na našem telu. Utiče i na to kako ćemo se osećati, koliko ćemo biti produktivni, da li ćemo biti zdravi ili ne.

Da li ste ikada pomislili da vam se spava ili da nemate dovoljno energije zato što ste jeli hranu koja vas podstiče da se tako osećate? Ako niste, otkriću vam pravo blago od saznanja: povežite hranu koju jedete sa tim kako se osećate i za stepenik više ćete biti u sagledavanju svog života, a samim tim i u upravljanju njime.

No, da se vratimo kuvanju.

Zaista znam da je ova tema nekima od vas previše bolna. I zaista razumem. Deo onih koji ne žele da kuvaju uopšte ne kuvaju trenutno u životu, nisu u kuhinji, nemaju tu naviku… a deo kuva već standardna jela i čini im se da nema vremena da sprema odvojenu hranu za sebe. Druga grupa je za nekoliko nijansi u boljem položaju od prve, jer neko ko nije kuvao mora se navići i na nabavku namirnica i na vreme provedeno u kuhinji… ali polako. Ako pročitate ovaj tekst do kraja, možda se i odlučite da se oprobate u tome.

Iako znam koliko naporno može da bude navikavanje na kuvanje zdravije hrane, kao svoj adut držim sve benefite koju vam ova aktivnost donosi. Kontak sa vašom hranom je zapravo nešto dragoceno i ispunjavajuće. Svi ti oblici, boje, odlazak na pijacu, mirisi…. Različite kore svih namirnica koje unosimo u sebe… sve ima svoju poruku. Dodirima i čulima se povezujemo sa prirodom i sa onime što je ona pripremila za nas. Biranjem svežeg voća i povrća osnažujete kontakt i sa samima sobom. Dok gledate u izbor pijace, vaše telo vam poručuje šta mu je potrebno i vi ćete vremenom naučiti da ga slušate. A kada dođete u kontakt sa svojim telom kilogrami počinju da se tope mnogo lakše i suptilnije.

Ako se plašite i mislite da ne znate da kuvate, posavetujte se sa nekim ko vam može pomoći oko izrade jelovnika. U sklopu menija koji ja koristim, za svako jelo postoji recept. Korak po korak, dan po dan, sigurna sam da će vam jela bivati sve ukusnija i ukusnija.

I zapravo ćete uvideti da sve to nije takav bauk kakvim vam se činio u početku. Daleko je od toga.

Osim što mislite da je kuvanje dosadno, da oduzima dosta vremena, da se ne isplati, da je to deo daleke prošlosti naših baka…. ono isto tako može da bude i kreativno i zabavno mesto na kome možete i da iskažete, ali i da upoznate sebe. Vreme provedeno u kuhinji može da bude i treba da bude vaše vreme kreativnosti. Igrajte se svim tim darovima prirode. Izaberite za sebe najbolje, spremite sebi ono najbolje i na kraju, unesite to u sebe. Telo će vam biti i te kako zahvalno, a benefiti će se ogledati na vašoj figuri.

Malo po malo, kako budete više kuvali, više će vas i vući da kuvate. Više ćete želeti da kuvate baš zdravu hranu. Učićete da kombinujete pravu hranu i one ukuse koje ste do skora poznavali samo u aromama i tragovima u nekoj nazovi hrani. Prosto, proces kuvanja vuče vas da se dublje povezujete sa mirisima i ukusima i jednom kada krenete da istražujete polje zdrave hrane, recepti će se sami otvarati. Želećete da probate ovo i ono… U početku baš onako kako piše u receptu, a onda ćete krenuti i sami da improvizujete.

Kakva hrana je najbolja za mršavljenje?

Još jedna stvar zbog koje je dobro da svoju hranu pripremate vi ili neka vama draga osoba je činjenica  (za koju ne znam da li ste do sada imali priliku da je čujete), da sve što pojedemo donosi određenu informaciju u naše telo. I to informaciju na osnovu vibracije koju je jelo dobilo u procesu obrade i pripreme. Dakle, nije važno samo šta ćemo pojesti, već i ko je tu hranu pripremio i na kakav način.

Dalje, dok smo mi u kuhinji možemo da obratimo pažnju i na sastojke i ulja koja koristimo u pripremi, i da za sebe izaberemo ona najkvalitetnija, dok u restoranima nikada ne znamo tačno šta ćemo dobiti zbog uštede na sirovinama.

Šta vas zaista sprečava da kuvate?

Ali ono što je možda najvažnije da upitate sebe je da li vi zaista nemate vremena da kuvate ili je to samo još jedan izgovor koji ste izvukli iz rukava kako biste odložili zaokret ka jednoj novoj životnoj fazi? Da nije reč o kuvanju, da li biste sutra mogli da krenete sa zdravijim načinom ishrane? Budite iskreni. Nađite način da organizujete svoju hranu i da vam ona ne predstavlja problem. Okrenite se razmišljanju u pravcu rešavanja situacije, a leđima ostavite iza sebe sve ono što ne može da se ukomponuje.

Ukoliko je vaš odgovor na pitanje Da li biste sutra promenili ishranu da imate vremena da kuvate? bio DA i ako i dalje mislite da zaista nemate vremena da skuvate nešto za sebe, postavite sebi sledeća pitanja:

Za šta ja to sve nemam vremena u životu kada se radi o mojoj dobrobiti?

Šta sve sebi uskraćujem?

Koliko sam sebi važna?

Da li zaista ne mogu da odvojim ni malo vremena za sebe? Zašto?

Isti set pitanja možete postaviti sebi i ako vas mrzi da se pozabavite tim segmentom. Imate vremena, ali vas jednostavno mrzi da kuvate. Možete još dodati:

Koliko mi je zaista važno da smršam?

Koliko mi je zaista važno da jedem zdravo i da budem zdrava?

Šta sve stavljam ispred toga?

Šta sve stavljam ispred vremena koje bih mogla da posvetim sebi?

Zašto se plašim nove aktivnosti u svom životu?

Nadam se da su vam ova pitanja osvestila neke vaše barijere i ako vas možda i nisu približila kuhinji, bar su vam proširila vidike kada je vaš odnos prema sebi u pitanju, a to je velika stvar uvek kada govorimo o mršavljenju.

Restoran kao opcija

Naravno, sva ova priča o kuhinji ne znači da nikada ne bi trebalo da pojedete nešto u restoranu. Daleko od toga. Poenta je urediti svoj život tako da vam kuvanje postane bar delimično deo rutine. I ako me pitate Da li može mršavljenje bez kuvanja?, može i to. Ako nađete adekvatnu opciju, nekoga ko bi vam pripremao hranu ili kuhinju sa zdravim izborima, ali imajte na umu sve što ste ovde danas pročitali i to da iskustvo kuvanja ima mnogo svojih benefita.

Dakle, da li morate da kuvate da biste smršali? Odgovor je NE. Rešenje može biti drugačije i mogu se naći alternative i kuhinje koje će vam dostaviti već gotovu zdravu hranu.

Ali, da li išta može da zameni doživljaj koji možete da razvijete ako bar povremeno pripremate hranu za sebe i članove svoje porodice? Još jedno NE, ali ovaj put u korist kuhinje u vašoj kući.

***

I za kraj, želim da podelim sa vama par korisnih saveta koji vam mogu olakšati proces „ulaženja u kuhinju“ i početka jedne nove avanture.

  • Napravite plan ishrane za narednu nedelju. (Bilo bi dobro da ovo odradi neko stručan ko može da vam pravilno izbalansira obroke u cilju gubitka kilograma)
  • Zalepite plan ishrane na vidno mesto i obeležite svaki obrok koji budete pojeli.
  • Odredite dan za nabavku hrane.
  • Napravite spisak za nabavku i obavite nabavku po tom spisku.
  • Odredite svoje vreme za kuvanje i pridržavajte ga se.
  • Spremite unapred hranu koja vam je potrebna za celi dan.
  • Pogledajte plan ishrane uvek za dan unapred, vidite da li nešto treba dokupiti ili pripremiti nešto od sastojaka (recimo potopiti pasulj).
  • Vremenom obratite pažnju na to da li postoji nešto što bi vam olakšalo kuvanje, a nemate ga u kuhinji (npr. secko, mutilica ili nešto slično) i stavite na svoj spisak za nabavku, pa priuštite kada budete u mogućnosti.

I srećno! Znam da će mnogi uživati kada se prepuste i to me unapred raduje! Zaista, nije toliko teško kao što zvuči i deluje.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top