Hoćeš da smršaš? Prvo odrasti.

Jedna od mojih afirmacija glasi: Preuzimam odgovornost za svoj život. Ja sam slobodna.
Kako vam zvuči? Kako se osećate kada je izgovorite? Da li je doživljavate kao potpunu istinu ili vam je teško dok je čitate?
Obožavam da se igram špilovima afirmacija, jer nekako do mene uvek dođe baš ona kartica koja mi je potrebna da me podseti ko sam i da mi ukaže na čemu bih možda mogla da poradim.

Koristim ih i kada radim sa klijentima, pojedinačno ili u grupi, pa ih i njima pružim kako bi dobili svoju afirmativnu poruku, a danas sam za sve vas izvukla baš ovu gore pomenutu, i sigurna sam da postoji razlog zašto je došla do svakoga od vas ko je posetio moj blog. Zato je nemojte ignorisati. Porazmislite o njoj. Zaista, šta vam govori? Koja osećanja budi? Registrujte koje emocije podiže.
Odgovori na ova i ovakva pitanja služe vam boljem upoznavanju sebe. Ne morate ih deliti sa drugima, ne morate ih čitati na glas ako to ne želite, jednostavno, sami sa sobom razmislite i obratite pažnju na one stvari koje vam prve padnu na pamet kada se zapitate navedeno, jer obično nam intuitivno dođu upravo one stvari koje je trebalo da nam dođu do svesti. Samo ih oslušnite.

Zapitajte se – Šta to znači preuzeti odgovornost za svoj život?

Ako pratite moj rad, sigurno znate da se ja često vraćam na temu deteta u nama i koliko radimo na tome da zavolimo to dete, da zavolimo sebe same, ali u isto vreme pokušavam da zajedno sa vama osvestim i da vi više niste ta mala devojčica ili dečak. Vi ste zrela, odrasla osoba, sa skroz novim sklopom potreba i mogućnosti. Spektar vašeg delovanja se proširio, porasli ste, osnažili, dobili iskustva na mnogo polja… I zamislite sada sve to – sve vaše sposobnosti i materijalne stvari koje ste stekli u životu i sve ono što se sa te strane promenilo, a onda pogledajte sebe i vaše reakcije u situacijama koje vas okružuju. Ne čini li vam se potpuno neprikladno da reagujete iz pozicije malog deteta čiji je ceo svet bila mama ili osoba koja ga je čuvala i nekoliko drugih osoba oko nje i da koristite obrasce koje ste još tada usvojili? Zaista, zamislite taj nesklad. Vi puni iskustva, mogućnosti, znanja, a i dalje reagujete iz pozicije nekoga ko je nemoćan. Osvestite da vam takvo ponašanje više nije potrebno, da više ne morate da potiskujete svoja osećanja i želje. Danas ste dovoljno veliki i sposobni da se suočite sa svim tim što se nalazi u vama i sa svime time što je stavljeno ispred vas. (I ne morate da jedete kako biste to izbegli.)

Ono što nas najčešće sputava da se postavimo drugačije je upravo to što sa ostvarivanjem svojih prava da budemo odrasle osobe mi bi trebalo da preuzmemo i određenu odgovornost. I zapravo, nema tu mnogo kalkulacije. Sa teritorijom dolazi sve ono što ona nosi, i ovakvog i onakvog. I često smo uplašeni da priznamo sebi šta se onda sve to od nas očekuje kad smo tako jaki, snažni i sposobni. Ali kada se udaljimo bar na trenutak od straha možemo da vidimo celu sliku sebe. Celu sliku nekoga ko je sposoban da bude odgovoran. Šta više, to i nije tako teško. Jer kada preuzmemo odgovornost za svoj život mi dobijamo mogućnost da ga menjamo i da upravljamo njime. Za naše ponašanje više nisu odgovorni naši rođaci, porodica, prijatelji… već mi sami. I koliko god da to zvuči bolno u prvom trenutku, prepoznajte u tome ceo onaj spektar lepote koju vam donosi mogućnost da sami za sebe birate ko ćete biti, kako ćete reagovati, šta ćete osećati, pa i šta ćete jesti.
Udahnite, izdahnite… idemo dalje.

Koliko kilograma vas košta vaša sputanost?

Drugi deo afirmacije glasi: Ja sam slobodan/a.
Da li ste? Ako niste šta vam fali da biste bili? Zašto sebi uskraćujete slobodu? Čega se plašite u toj reči? Šta ćete izgubiti ako posegnete za svojom slobodom?
Za početak, dešava se da ljudi pogrešno shvate da sloboda znači neki veliki preokret spolja, izlazak iz zajednice, prekid posla, svađa sa svima koji ne misle kao mi… i slično. Slažem se, ponekad je zaista potrebno napraviti radikalni presek i završiti sa nečim što više ne doprinosi našem životu kako bismo imali potpunu slobodu, ali imajte na umu da je sloboda pre svega osećaj u nama. I pre nego što posegnete za rigoroznim metodama i prevrtanjem svog sveta naglavačke, krenite od sebe, od unutrašnjosti i svojih misli i emocija. Prepoznajte gde to sebe sputavate. Možete li da počnete od malih stvari i oslobodite se sitnijih stega? Ako ste u restoranu i konobar vam donese pogrešnu porudžbinu ili vam se nešto ne sviđa, zamenite. Ako je u pitanju neka neformalna debata iznesite svoje mišljenje. Otvorite prozor u gradskom prevozu ako vam je tako prijatnije, uradite milion malih stvari koje će vam dokazati da ste slobodni, da možete da birate. Videćete, polako ćete skupljati kapacitet da tako bude i po većim pitanjima.
Tek kada izgradite svoj unutrašnji osećaj slobode, tek onda sagledajte svoje odnose sa drugim ljudima i izanalizirajte da li je i tu potrebno nešto popravljati, a velika je verovatnoća da će se oni sami promeniti kako vi budete menjali sebe.

A kako je sve to povezano sa ishranom i šta će ova afirmaciona kartica među onima za gubljenje kilograma? Ništa mi nije jasno, ja samo hoću da smršam!

Evo pojašnjenja: hrana kojom se prejedamo krije nas, teši, pokriva, kamuflira, umrtvljuje, otuđuje od nas samih, opravdava našu poziciju žrtve i igra sve moguće uloge koje joj dodelimo, a mi pristajemo na svaki kompromis sa njom, samo kako se ne bismo suočili sa svim bojama života koje su oko nas i u nama. Tako je i kada pričamo o odgovornosti, a tako je i kada pričamo o slobodi. Kada prihvatimo ove dve kategorije, onda hrana više ne može da upravlja nama, jer to više ne može niko. Onda smo sami odgovorni za sebe, ali u isto vreme i slobodni. Sami donosimo svoje odluke. I kada letimo i kada letimo malo niže svesni smo da je do nas i više nema potrebe da se navlači breme hrane preko svih osećaja i događaja koji prate život, koji zapravo jesu život. Zato vas podsećam – čvrsto prigrlite sebe, a ne hranu!

Želim još da napomenem da nije suština mučiti sebe i izlagati se nekim stvarima koje možda nismo spremni da podnesemo trenutno. Kapacitet za sagledavanje sebe i princip slobodnog života se grade, ne očekujte čuda odmah. Malo po malo, svakog dana kroz neku novu akciju svedočićete promenama. Devojke i žene koje su prošle moju radionicu vrlo dobro znaju koliko radimo na ovome i da je ovo jedan od ključeva za trajno mršavljenje. Budite blagi prema sebi i svakog dana učinite pomak napred, bez obzira na veličinu tog napredovanja.
Ako želite da nam se pridružite u programu Zauvek vitki i da sa grupom izgradite potrebne kapacitete za prihvatanje emocija i situacija, pozivam vas da pratite otvaranje nove januarske grupe i da nakon što se grupa otvori svoje mesto rezervišete OVDE jer je broj mesta ograničen.

Ali osim programa, jako sam srećna da sa vama podelim i vest da sam počela sa snimanjem materijala i za moj Youtube kanal gde potpuno besplatno možete da upijate sve ono što vam je potrebno kako biste što bezbolnije prošli kroz proces mršavljenja. Trudiću se da materijali, kao i uvek, budu što kvalitetniji i da zaista dobijete suštinski važne informacije.

Šaljem vam podršku u kojoj god da ste fazi mršavljenja ili životne promene i ne zaboravite da je sve moguće i da niste sami!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top